Srpska nezavisnost

— 836 —

позив На претплату на књигу

!П Из расинса г. мнннстра Финанцпје од 1 септембра 1882 год., у коме он налаже ■ Да сви они, који се у својим ■радњама мерама с^гуже. морају што пре. и најдаље до 1 маја 1883 год. набавити о у својој радњи завести мере 5 и 10 иоменутог зако" ^рхУаисним правилима о облику и саставу мерила и справа за мерење у краљевини Србији и . (види „Српс. Новине и бр. 228 год. 1^) — види ое , да ће се закон о новим мерама од 1 дексмбра 1873 год. потпуно увести после 1 маја 1883 год., и да од тада никога (ни купца, ни продавца) неће илвнњавати незнање нових мера и њиховог односа ка старим и обратно, иочев од најмањег ђачића па на више. Да би по могућству своме могао помоћи свима, који са новим мерама и њиховим односима ка старим и обратно нису довољно или и никако познати. науман сам да прештампам моју књигу „Предавање о новим мерама-. у кој..ј ћу нешто од старога изменити, а нешто од ковога додати. Цела књига ова изнеће, од прилике, 6>—7 штампаних табака, обичне осмине, а садржина ће јој бити ова: I. Метарске мере. II. Рачунање с десетним бројевима. III. претварачи између старих и нових мера. IV. Претварање старе новчане вредности у нову динарску. V. Новци (српоки и страни). Цена је овој књизи 50 пара динарских. Скупљачима пр^тплатника десета је књига за њихов труд. Око скупљања претилатника ја се највише уздамумоје другове учитеље, које братски молим, да око тога не пожале труда, и да ми, нлјдаље до 15 декембра тек. год., јаве за број претплатник . како би знао колико ми комада књига треба печататп: јер ја ни једне књиге нећу више печатати. него колико ми се буде јавило претплатника. Новац за књигу нека се мени непосредно шаље и то у плаћенои писму, а може и упутницом. Узгред јављам, да се у штампарији здружених штампарских раденика може још набавитп моја књига „ Преадавња из сраског језика. а Први део. 0 г.гасовима. 22 октобра 1882. V Београду. Дим. Ми,говановиК. гчит. у П алилулн.

Огласи 11Д ЛДН 8. НОВЕМБРА ове годнне о Светом Аранђелу. — Мојој славн не прнмам честитања. 18. Окто'ра 1882. г. Ниш. Љ ./5. П. Младеновик Алексинчанин.

4СОБЕ, КУЈНА и ПРЕДСОБЈЕ шуаа за дрва у авлији пијућа вода, п.чдаје се од 1 Новембра под кнрпју. Железвичка улпца бр. 15.

■ЧТ КУЋИ ПОЛКОВНИКА ДР. ^ Жабарца пздаје се удобан квартмр под кирију од долазећег Митрова диа. бр. 184, 2—3.

Част ми је свима мојим нрија<. тељима као и поштов. грађпнству Б до знања ставити. да сам овде у И Београду у кући поч. Николе Ми* * ленковића ћурчије на теразијама М отворио дуванџијску радњу коју I сам са свим сортама доброг дувана снабдео. ♦ Препоручујући моју радњу. тру- I дићу се да као стручњак штов. Ј нотрошачима са добрим и укусним ♦ дуваном. а са умереном цсном на ■ услузи будем. Молећи за млогобројну посјету, ♦ препоручујем се у С пошиовањем Јусуф X. АсановиК Нишлија ♦ дуванџија ,,код султана и м на теразијама. Ер. 1-5 5

је сав српски народ; и зато напиЈа здравицу српском вароду. Ова је здравица прим .Ђена одушев .Ђепо. Риста Теш1гк из Крагујевца у својој здравици наноменуо је оне деЈове српског народа. који још вису сретни да у овакој братској заједвнци учествују , желеКи да и онп што нре приме учешће у нашој заједници. Петар Вуно&ик из Шапца, старп вођ добровол.аца вапио је здравицу Скупу у народном духу и узречицама, која је живу иажњу взазвала и весело расположење но дружини распрострла. Поп Павле Радивојевик напио је у нме свештев ства Краљу н његовом дому. Свет. Иарапешик вапио је рускоме цару и народу. Гости се одазпвају са руском и српском хнмном. Јов. Бошновик наздравља митроиолнту Михаилу као будућем патријару; — а по други нут остварењу идеје да се што скорије нодигне српски универзитет у Београду п да се оснује „Академпја знаности и уметности". Панта СрекновиА домаћој пндустрнји. Мил. Спасик срнскпм ратарима, Лаза Ностик савезу балканских држава. — и т. д. итд. У 2 часа по поноћи диже се по други пут г. Јов. Ристик. Он

I

!

х НИ20ЈИН С. ВЕЛИЧКОВИЋ Ш ЈАВН11 ПРАВОЗАСГћННИК за ОКР. ЦРНОРЕЧЕН ј нудн евоје услуге о- | ј ннма, који су нужни ј ♦ иравничке иомоћи на I™- Примам се да будем домаћг вагпитач у каквој солидној кући у Београду. Упитати ваља нотнисатог. Јован НванишевиК СВРШЕНИ ПРЕПАРАНД. Број 189. хиленд. ул. бр. 1.

ПОЧЕМ САМ ЈА ДОЛЕ ПОДПИСАни мои Филиал дуванџијске радње у Нишу иродао г. Новаку Јовановићу дувааџији у Нишу. Ја сам нстоме Новаку и вереспју нојединих моих муштерија продао да он у место мене наплати, зато позивам учтиво све моје муштерије кои ми дугују у Нишу и коима се Новак обрати са тражењем даму као пуномоћнику моме плате, иначе ћу у противном случају судским путем од истих тражити и наплатити. Београд. "У.о 1882. с поштовлн.км Д. С. МарковиК. д\'ванџчја из Београда. Број 190. 1—3.

благодари свима а нарочито гости ма из унутрашњости на лепом одзпву што су се из најудал.енијих крајева одазвалн на позив управе дружннске, те својим прнсуством доказали издржл.ивост н животну снагу народно либералне странке, и завршује: „Светап вам пут бра^о да Богда се скоро опет састали". Кад се отпевало „многаја л,ета",г. Ристнћ уз бурно „Жнвео" опрости се с гостима н остави нраћсн многнм нријател.има и поштоваоцима својим дворану. * Око г. А. Васиљевика искупио се нарочито млаКи нараштај који још беше заостао, и ту се још дуго уз здравице и песме, — као што у шали рече г. Васиљевић, — без Нонтролнаг Одбора продужило весеље. Но и доцвије кад се и управни одбор удалио, заостало беше још доста гостију, и гек онда се разиђоше. кад се почеше указнвати први зраци трећег деветнаестог Октобра. НАЈНОВИЈА НАКЛАДА

Ј

СТЈЕПАНА МИТРОВА Л>УБИШЕ. Са сликом аишчевом. Ова је 1 њига баш сада иза-

ПРШ10ВИЛОТ шла, о њој вели један знатан књижевник: _Ове оригпналне приче ванредно су занимљиве. Све су црпене из душе народа. у њима се огледа народно мишљење и осећање. Слике су управ тииови, језик лсив, кратак и карактеристичан. Љубишине су приче еиохалне , јер су оне не само богат извор за наш народни језнк, него ћс се користити и они , који се баве културном историјом."... Цена Фор. 1.20 или 2 динара 70 иара (26 табака 8°).

СВЕ Т ИСЛ*В И ШШ Јов. Стев. ПоаовиКа. Жалосно позор!е ј 4 дејства. 16. нов. или 35 пара.

ЦАР ДУШАН у народним песмама. Са сликом његовом. 15 нов. или 35 пара.

ГОРШ ВНЈЕНЛЦ. Историјско збитије при но четку XVIII. вијека. Сачинно ПетарПетр^еиА Његуш 32 нов. или 70 пара.

ЈАДБИГА. Историјски драмат изХ1У. столећа у 5 чипова. Нанисала Г. К. Пузинима. С пољскога. 16 нов. нли 35 пара.

ЖИТИЈЕ Св. оца пиколаја. Написао по црквеним изворима и предањима Александар Павлоеи* павож 20 нов. или 45 пара.

ЧЕТИРИ КЋЕРИ. породична слика Софије Подлиаске. Иревод с пољскога. 32 нов. или 70 пара.

[1РШВЕШ АЛФОНСА ДОДЕТА. Превод с Француског. 16 нов. нли 35 пара.

1 Ронан вд Шатобријана. С Француског превео Д. ЈевриК. 50 нов. или 1 динар.

СВЕТИ САВА први српски архиепископ, светитељ и просветитељ народни. написао Л. П. 15 нов. или 35 пара.

ДЕЛА ДОСИТИЈЕВА III. књига: Савети здравог разума. 32 нов. или 70 пара.

ЉУТИЦА БОГДАН у народним песмама. Са сликом његовом. 15 нов. или 35 пара.

ЦИГАНИН. Позоришна игра у 3 чина. написао Е. Сиглигетије. за српску п030рни2у удесво А. ХАЏИЋ 16 нов или 35 пара.

ЖИТИЈЕ Св. Великомученика Дииигрија. Написао по црквеппм нзпорнма Алексанлр Павлови% парох. 15 нов. или 35 пара.

живот Димитраја ОбрадовиК. који је у калуђерству прозвхп ^ЦссЕстгје За српску омладпну извео П. Деспотовиђ. 45 нов. или 1 дпнар.

МИТИЈЕ ХРИСТОВО напнсао по јеванђсљу Александар ПавловиК. парох. 20 нов. или 45 пара.

ДОН КИХОТЕ ОД МАНЧЕ лТсЕРВАНТЕСА СА11 11 ВЕДРЕ. Још је Доситије желео, да се овај дивни роман на српски преведе. Не само младеж , но и одрасли наћн ће у њему пуно уживања. Ово издање украшено је многим сликама — 90 нов. или 2 дпнара.

Јавл.ам поштованој публнци да сам овде у Београду отворио фо: тографскн Ателије у коме ћу тамо нзвршаватн сликање у разним величинама и са умеревом ценом задовољити сваког иосетиоца. Ателије постоји до куће г. Кара стојановића, књаз Михајлова улпца. С поштовашем В. ДанпловиЂ 2—3 Фотогра* из Темишвара.

ИОВЕ ГОДПНЕ НЕЋУ МОЋИ да славим Св. Аранђела Михаила. Крагујевац.

Сима Шивновик.

ПРОДАЈЕМ КОБИЛУ ДОБРЕ расе од 4 год. н 5 месеци 15 7« шака, каруце, санке, и проста кола 2 пара амова. Никола РадојковиИ.

ФРИШког као ii

АЈВАРА осталп еспан са пајумеренијом ценом продајем тако даће п. муштерија подпуно бити задовол.на еа еснапом у мојој бакалској трговини. у Београоу. Ђ. А. Борисављеви-ћ 3—3 сирам Коларчетове пивнице ЈЕДАН ЂАК, КОЈИ СЛУША ' трећу годпну ФилосоФије на великој школи , тражи кондицнје за гимназнју и реалку. Пријавнти се треба у редакцији овога листа.

Милој нашој братаницп ЉУБИЦИ Даваћемо годишњи парастос 30 т. м. у палплулској црквн у 9 часа пре подне. Молимо прнјател>е и позпанике. да нам изволе доћн на ову жалосну успомену. У Веограду 22 Окт. 1882 Владислав и Милица Вујови*. 1-3

• лдсн к ,Лру«ина за потпо^агањо Ср ч ке п*и нт-в-

аггажиио у агГ4ШИ и/и .ко! Св. С а*в" кнел ииииј у*. вр. 4 одго»орни ч-вднив Др Лаза Ностм*.