Srpski književni glasnik

58 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

ме грлећи одвраћа и бледећи преклиње, која ми по сву ноћ распаљује у срцу пламен... па јој не могу одолети», Он не“"може без ње ни после смрти: «Сад се не плашим, Цинтија моја, страшних подземних богова, нити презам од ломаче; али ме је страх, да мој леш не буде без твоје љубави, и тога се више бојим него смрти. Мени си ти тако прионула за срце, да ми ни прах не може без твоје љубави... Био ма што на ономе свету, ја ћу се увек назпвати твојом сенком: велика љубав прелази m Усудове границе... Кад би и ти осећала тако према мојим костима! Онда ми смрт burne не би била горка». Песмица ce завршује с речима: «Али, док нам судба допушта, уживајмо љубавне милине; љубав није никад довољно дуга».

Али на овом ведром небу појављују се по каткад тамни облачићи, блаженство ce по неки пут мути, а за TO CY били криви и Проперције и Цинтија. Песник је лакомпслен, па заборави по неки пут на драгану и задржи се мало дуже од куће. У. једној красној песми прича он једном такав случај:

«Доцкан ноћу враћао сам се кући једва вукући ноге од многог вина, а дечаци ми светљаху напред са запаљеним лучевима. Нађох Цинтију где тихо спава, а главу подупрла омлитављеним рукама. Покушах, пошто нисам био још изгубио сасвим свест, благо да јој се примакнем у постељи. Амор пп Бах, обојица моћни богови, навалили да загрлим своје нежно злато, да примакнем устима њену руку п да притиснем на њу слатке пољупце. Али нисам смео да 10]. Покварим сан, бојећи се да је не разгневим, него сам стајао тако... и посматрао је не скидајући очију. П час бих скинуо са чела венце, па јој метао на слепе очи, час сам се забављао уређујући јој расплетену косу... Док ти месечева светлост продрениши кроз прозор не отвори меким својим зрацима очице...»

Сад она му пребацује да је певераи m жели му овакве ноћи какве она проводи. Како је, вели чувени класични филолог Рибек, песник свој грех покајао и како ce ноћна посета евртила, остаје пежно остављено читаочевој фантазији».

С друге стране опет, она је кокетпа, а њега за то распиње љубомора. Шта ће јој накит M што маже косу