Srpski književni glasnik

ДУЧИЋЕВА ЗАДУЖБИНА.

Како је, пре кратког времена, Одбор за Дучићеву залужбину досудио одређену награду за први стечај те задужбине; пи како је, пре још краћег времена, расиисао и други стечај из ње, то хоћемо да се користимо овом приликом, и проговоримо неколико речи о Дучићевој задужбини и стечају који се из ње расписује.

Са једног формалног гледишта, има две врете стечаја, и та формална разлика њихова чини у пето доба и њихову. разлику по суштини.

Први је стечај овај. Кад је потребно решити неко научно питање (ми овде говоримо само о стечајима за научне радове) или израдити какав научни састав чија се потреба јаче осећа, Академија Наука, или које друго научно тело, расписује стечај за решење тога питања или израду тога састава. Стечај је тада специалан, и конкуренти раде свој састав снецнално за тај стечај. Природна је ствар да тело, које стечај расписује, одреди и епециалне услове за њ: радови се подносе у рукопису, п стечај је обично анониман, т.ј. конкуренти не потиисују своје име на самом раду него га забележе у једном нарочитом писму, које се отвара тек кад награда делу буде лосуђена, и то с нарочитим свечаностима, итд. 'Гакав стечај у нае раснисују факултети Велике Школе; у Војводини, Матица. Српска (њени ранији стечаји за Историју српеке књижевности, расправу о Буњевцима, п други). То је стечај спецпалан, стечај темата, стечај се рукописима, стечај одавна познат у нас.

Други је стечај овај. Треба наградити најбоље ралове у датој струци. и онда Хкадемија, или слично тело. раеписује стечај из те струке, с темом произвољном. о питањима. којим било али која су из дате научне области. Конкуренти, у том случају, могу радити евоје научне по-