Srpski književni glasnik

820 ОРпиСКи КЊИЖЕВНИ ГлаАсСНИК.

десна рука у радњи, природно је било, да је газда морао одустати п попустити у неколико, као опет и сам Наум од своје стране што је попустио.

И повластица. је истина враћена била ћир-Моши, али. по пројекту цалкелнера Наума, јако окрњена. једним, тако да га назовем, кодицилом.

Н ћир-Моша је опет смео долазити у кафану и могао пити за марјаш кафу. Алп то је и било све од оне старе повластице; оно остало у тој повластици било је ново, као неки „кодицил повластици“, уметнут, или боље рећи, наметнут ћир-Моши.

'Bnp-Moma је и од сада, на име, могао, истина, пити, алп само три кафе дневно, U TO пз обичних филџана, из каквих пију и сви остали гости; — пли је могао пити баш и колико хоће кафа. али то онда само пз нарочитог једног филџана (који је Наум купио само за-њЊ, п просто обио ноге по дућанима, док га је нашао). Чудан је то био неки филџан, којп је сваком пао! у очи са форме и шаренила свога! Из тог филџана је само ћирМоша. могао бити послуживан, Само ћир-Моша, а други нико није смео (а можда не би нп хтео) пити пз њега. То је тај Наумов „кодицил повластици“ ћир-Мошиној, на који је и газда Главоња пристао.“ Кад је саопштено то ћир-Моти, он је дунуо љутито на нос, викао је „Срамота!“ — али га је пнак примио ни пристао на те, нове

услове.

И ћир-Моша. срче онет као повлашћен гост п посетилац, кафу у „Касини“. Старе комшијеке u пријатељске везе опет су успосгављене; чврсте MH нераскидне везе, чвршће него пкада дотле. Стари разговори опет се воде. Разговарају се комшије о томе: како се све ово морало тако евришти, 'јер је сусед или комшија — доиста свето име!

ИП ћир-Моша Абеншаам опет прича ону стару и познату о хајдуку и комшији...