Srpski književni glasnik

() ЦигаАнима и о Њиховоме ДОСЕЉЕЊУ. 433

УШ група финландеких Цигана, IX ~, скандинавских Цигана, Х „ јужноиталијанских Цигана, ХГ „ баскијеких Цигана, XII „ eHTMeCEREHX и шкотеких Цигана, NI ~, шпанских Цигана.! Сем овога има Цигана и у осталим деловима света: Азији, Африци, Америци и Аустралији.“

Кад су Цигани први пут дошли на земљиште данашње Краљевине Србије не зна се. Историски споменици ни српски ни страни немају о томе апсолутно никаквих података. Али према ономе што поменусмо кад су Цигани дошли у земље суседне Србији (на Крит 1322. т., на Крф 1346., у Влашку 1370.) могло би ее узети, да их је у Србији морало бити већ у 14. веку.

Но сви данашњи Цигани Краљевине Србије нису дошли у њу од један пут, нити само са једне стране. Проучавајући Цигане, ја сам дошао до закључка, да су они дошли у Србију са три различите стране. Ово се најбоље види по њиховоме језику, вери, а донекле и по географској распрострањености.

Прва врета Цигана Краљевине Србије су тако звани Турски Цигани. Онп су дошли у Србију са југа преко Турске. Кад су дошли не може се знати, али се по дијалектичкој разлици, која се види у њиховоме језику, може као позитивно закључити да нису дошли од један пут нити са једнога места. Вере су мухамеданске, говоре језиком циганским, али се у њему опажају разлике код појединих Цигана, које утврђују да су дуго морали живети одвојени једни од других и да је њихово надирање према северу, у Србију, било не од једном, већ посте

1 Ibidem, CTp, 9.

? O свима њима има по неколико речи забележених у Хоџveau Dictionaire de Сеоггарће Universalle, tome VI, Paris, 1896., CTP, 861—862.

28