Srpski književni glasnik

BEL E: IH EEK E.

КЊИЖЕВНОСТ.

Песме Лене Степановић. — Песме Госпођице Степановић, непознате досад читалачкој публици, изашле пре неки дан у отменој спољној опреми, одају један самоникли песнички дар, п ако недовољно развијен. Топлота, искреност у осећању и неусиљеност у форми (.Тешки јади“, „Џрви дарак“, „Једној пријатељици“, „Крај гроба Милице Симе Матавуља“) нарочито одликују ову сетну збирку.

Песме и Мисли, од Адама. — Не сасвим рђав почетнички рад. У песмама, врло несавршеним по облику, да се овде онде с тешком муком назрети по која искрица искрености и јачине („Лпра“, „Самоубица“); међу мислима има нетачних, несамосталних, и индифирентних.

Први Српски Устанак. — Под овим насловом игран је у Народном Позоришту 3 марта ове године, на представи за ученике основних школа, — комад Михаила Сретено-

вића у коме су изнесена два момента из устанка под Карађорђем 1804. У једном је чину договор дахија у београдском граду, израђен по народној џесми из које су употребљени еви стихови који су могли ући у диалог, а у другом договор народних поглавара у Орашцу, израђен према Јокићевом причању, опет у десетерцу по угледу на народни. Комад има пригодан карактер, лоста је наивно склопљен, а етихови г. Сретеновићеви имају ту незгоду да се слушају упоредо са народним. Писац је комад отштампао у књижицу као споменицу о прослави стогодишњице првог устанка.

Недељко Савић, Преко Босне и Херцеговине у Приморје. Ваљево, 1903. — Неколико наших учитеља кренули су пре три године преко Сарајева и Мостара у Дубровник, и лепо се провели на путу; неки од њих помислили су да је потребно да о том путу који је трајао петнаест дана, остане трага и у књижевности. Један од