Srpski književni glasnik

Закон РЕДА У ИСторИЈИ. 521 о природи; па и изучавање физиса човековог раније је и напредније од студије његовог психичког и историјског живота. И религија природе старија је од религије духа.

Као што је неоргански свет ранији од органског, то су науке о неорганском свету раније основане, док је органски свет постао доцније предмет изучавања, и науке о органском свету стоје још далеко од тачности наука о неорганском свету; те као што су закони земљина живота нађени раније од закона органског живота, тако је геологија старија од биологије. Као што су хемијска деловања, у процесу света настала тек доцније, тако се и наука хемије јавила пселе астрономије; тако је тек после механике ваздуха настала и хемија њега. Као што су козмос и сунце старији од земље, тако је познавање неба било развијено пре него познавање земље; знање облика земље развило се доцније и лагано. Тако је и прва правилност и законитост нађена на небу, и тек доцније на земљи и њеном животу.

Као што се вода тек доцније одвојила од ваздуха тако је прво пронађена композиција ваздуха, па доцније воде.

Прво су нађени закони простора и прве су науке на њима засноване — астрономија, математика, док тек доцније настају закони времена. Као што су електрицитет и магнетизам најмлађе снаге природе, за које нам природа није дала никакво специјално чуло као што имамо за топлоту, светлост, звук, тако су они најдоцније и откривени и употребљени.

И земљу је познавао човек оним истим редом којим су се поједини крајеви њени дизали из воде. Америка и Аустралија по целом њиховом физичком склопу јесу најмлађи континенти, те су најдоцније и откривени. И поједине крајеве земље човек је насељавао и култивисао оним редом којим су се они уздизали из воде; Азија је најстарији континенат и њу је човек прво населио. И као што је једноликост топлоте на земљи старија од разних зона и клима на њој, тако је и прва култура