Srpski književni glasnik

594 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

номија је прва наука и у првим временима само му је она била потребна и доносила му користи. У цело старо доба није било корисније науке од астрономије; на познавању неба оснивани су тада и земљорад и морепловство; целој духовној и религиозној сфери основ је била астрономија. Потреба хемије осетила се одавно, док је потреба социјалних наука и научне историје доцнија потреба, потреба зрелијег ума. Кад се несвесно осетила права потреба за Америку она је морала бити откривена. у своје време, п тек тада је могла донети користи ч0вечанству. 24.

Пошто човек испитује ствари редом којим оне постају и редом којим му оне постају потребне, то ствари постају оним истим редом којим постају потребне, и обрнуто ствари постају потребне оним редом којим постају.

Као што су животиње могле настати тек онда кад се је одвојио и настао кисеоник у атмосфери, т.ј. кад је постао потребан, тако је топлота, као прва физичка снага, и прва потреба, први услов сваког стварања и развитка; као што је топлота постојала кад још ваздуха није било, тако и човеку за живот треба прво топлота, па тек после ваздух; и као што ваздух постоји пре воде, тако ваздух после топлоте постаје прва и најјача потреба животиња. И као што се светлост доцније одвојила од топлоте, тако је и потреба светлости доцнија; детету у утроби не треба светлости. И као што само оку треба светлости, док првобитнија нижа чула могу и у мраку радити, тако само уму треба светлости. Као што је одржање живота прва и најпреча потреба, тако се потреба расплођавања јавља тек доцније; тако и чула прво служе физичком одржању; као и укус и мирис тако су и вид и слух првобитно само страже живота. Велика оштрина слуха код природних људи отупљује са цивилизацијом и већом сигурношћу живота с њом, јер постаје непотребна. Тако за топлоту и светлост човек има чула,