Srpski književni glasnik

ЗАКОН РЕДА у ИСсторИЈи. 595

за електрицитет нема; по томе су топлота и светлост првобитније потребе, те су пре и постале од електрицитета. И чула постају оним редом којим постају потребна и постају потребна оним редом којим она постају и редом којим постају ствари које она опажају. Чуло пипања јесте чуло мрака, немо чуло топлоте и телесности, и чуло пипања првобитније је од свих осталих чула, као што је и топлота прва снага и прва потреба; тек доцније развија се чуло вида, светлости, као што је светлост и доцнија потреба. од топлоте и као што се светлост доцније одвојила од топлоте; као што је и чуло укуса старије од чула мириса.

Топлота је прва потреба и први услов MH цивилизације људске, те се само у топлим крајевима земље човек могао први пут дићи до цивилизације. И као што је вода од првобитнијих потреба човекових тако је и снага воде прва механичка снага коју је човек у природи нашао, њом овладао и користио се; и све до примене парне снаге вода је била једина моторна снага за веће радове; она је први услов земљорада и трговине и по томе и цивилизације, која је прво и постала у плодним, речним долинама. Тако су топлота и вода не само прве потребе живота пи развитка него и цивилизације.

Човек је прво био штићеник природе а после ње прва потреба незрелог човечанства била је религија, и под заштитом религије човек је васпитао све стране И правце живота свог у историји. Тако је и литератури и науци требало првобитно протекције виших класа, док у најновије доба, довољно оснажене, нису продрле у народни живот, да им не треба више те протекције. А дизањем маса друштвених настаје потреба да она добра која су првобитно била својина само виших класа, постану општа добра свих људи, а за то морају постати јевтина, умножавати се, те се мора умножити сума потребног рада. И цео економни прогрес тежи умножавању ши јевтиноћи добара.