Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ О ЕНГЛЕСКОЈ.

ВАСПИТАЊЕ. (Крај.)

Ево ме у Оксфорду са једним професором који ми даје врло љубазно сва обавештења. У врту емс где цвеће цвета; један зид раздваја га од врта за поврће; оба врта су својина куће у којој настава један професор; за човека од науке не може се замислити боље место за становање. Него да испишем мој разговор, вратићу се на ово.

Окефорд је скуп двадесет и четири гимназија или задужбина засебних, самосталних, свака од њих има годишњега прихода, једно на друго, петнаест хиљада фуната стерлинга; Магдален-колеџ има преко четрдесет хиљада фуната стерлинга. Сем тога, у Оксфорду има један професорски университет који служи за центар колеџима.

Колеџ је овако састављен: 1-о директор 1000—3000 фуната стерлинга годишње; 2-о професори 200—300 фуната; Зе помоћници, надзорници, 400—500 фуната, плаћа их колеџ и ђаци; 4-0 благодејанци ђаци који су личним заслугама стекли помоћ од 20—150 фуната; 5-0 прави ђаци, који плаћају за школовање, њих је четрдесет до осамдесет на броју. — Остатак од прихода употребљава се на плату слугу, кувара, вратара, итд. и, сем тога, на плату управника добара.

Универептет је једно професорско тело, налик Коnema де Франса; ђак не мора да иде на предавања. Већина професора има 500—600 фуната стерлинга плате; две или три катедре доносе приход испод двеста фуната ; у место тога, друга доноси 1000 фуната, а неки професори теологије имају и 1700 фуната; један од њих, гев 108,

има 2300 фуната стерлинга; често уз катедру иде и звање 34