Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 559

— У Паризу почео је излазити феминистички часопие , „La femme d aujonard'hui“. IloaBag од редакције Tora” листа, познати француски књижевник Марсел Прево дао је у једном чланку своје мишљење о питању које ће интересовати п наше читаоце: шта читају и шта треба да читају младе девојке.

Један песник рекао је, вели Прево, да смо од истог материјала од кога су и наши снови, а младе девојке, до данас искључене од реалног живота, црпе из своје лектире исто толико материјала колико и из фактичког живота. Према томе младе девојке вреде исто толико колико и књиге које читају. Обично нема никаквог паметног принципа у питању шта девојке треба да читају; једини је принцип ла девојке не треба да признају да су читале извесне књиге. То јако деморалише, јер се забрана извесних књига од стране девојака схваћа само као конвенционална. И оне, не марећи много за њу, читају што им дође под руку. Сем тога, за девојке постоје и нарочите публикације и новине, које изазивају подсмех и у самих својих читалаца, девојака, јер се непрестано обраћају девојкама које још носе кратку сукњу. Иеторијека п друга научна литература, сем можда неких мемоара, девојкама је савршено неприступачна, јер немају довољно претходне спреме. За девојку од седамнаест година остаће одвећ апстрактна и теоретичка, на пример, књига Албера Вандала: Наполеоново ступање на престо. коју ће књигу мушкарац, ђак, истих година читати с највећим уживањем. То је с тога што се девојке не осећају у вези ни с прошлошћу ни са садашњошћу. Оне живе негде у облацима. „Девојке не читају новине или бар, по конвенционалним обичајима, не треба да их читају. Пред њима не говори се о политици, а то значи не говори се о савременој историји. Држи се да је смешно с девојкама разговарати о једном светском догађају као што је. на пример, револуција у Панами. Према свему томе, девојке или читају егзалтиране, незнатне, досадне књиге које су разглашене као опасне, или читају књиге које разумеју рђаво или никако.

Није лако решити проблем шта треба да читају младе девојке ; нарочито у данашње прелазно доба. Прево неће да набраја дела и часописе из којих ће девојке добијати своју душевну храну ; он поставља општи принцип да девојкама не треба забрањивати читање романа, али треба међу њима одабрати такве који ће за девојке бити