Srpski književni glasnik

RANI

и,

НАЧЕЛО СОолидљАРНОСТИ. 595

UL." _ _- -_ ___ _______ ______ ______

привреде“, „стварања нових извора“, „војске узданице Српства“, „озбиљне штедње на свим гранама државне администрације“, ствари које необично опомињу на све програме доскорашњих реакционарних влада.

Млади радикални нараштај, Великошколека Радикална Омладина, морали су као и приличан број људи од начела и убеђених демократа каквих има у раликалној странци осетити бол од те страховите безначелности, и покренули су своју Демократску Библиотеку са намером да убризгају свеже крви, једну дозу начела у старо и изнурено тело своје странке, да се борба опет поведе за извесне идеје, а не за извесне људе или против извеених људи. Као прву књигу, млади радикали су издали Солидарност, дело францускога државника Леона Буржоа, бившега председника министарекога савета и доскорашњега председника скупштине, једнога од најумнијих људи у Француској и јелнога од најпозванијих представника данашњег европскога радикализма.

На жалост свих оних који држе да је наша прва потреба створити јавно мњење IM истинску свест у народу, да ваља пре свега кренути свет на мисао и акцију, и да је срамота водити овакву безначелну и личну политику каква се код нас води, књига је наишла на слаб одзив, мало растурена и прошла готово неопажена. А и књига, и писац, и издавачи, и цео покушај захтевали су да им у нашој бедној штампи поклоне бар толико пажње колико макаквом балу у Грађанској Касини или каквој нечистој скупштинској интризи !

П.

После панамске афере у којој је извесан део француских радикала био озбиљно компромитован, после одсудне победе Републике над буланжистичким смутњама, пред успесима. социјалистичке странке, која је са врло одређеним и одрешитим програмом Ha изборима 1893 пожњела. неочекиване успехе, радикали нису могли више остати Hm неодређеним илатонским изјавама љубави

: 5.