Srpski književni glasnik

ita.

ПАЧЕЛО СОолидАРНОСТИ. 597

гледишта, без система, 4 рт1011, критички, помоћу научне методе и моралне идеје. И његови погледи и закључци у главноме су ови:

Реч солидарност, која је данас на свима устима, и која ће као да замени трећу реч републиканске девизе, братство, пустио је у обрт 1839, у својој књизи Човечанство Пјер Леру, један од старијих социјалиста француских, који је такође увео реч социјализам. Солидарност се данас више употребљује у смислу међузавиености између појединих физичких, интелектуалних и моралних појава, она је појам дужности који сваки човек треба да има према својим ближњима, појам шири но што је појам правде, одређенији, обавезнији но што је појам милосрђа.

Солидарност је, пре свега, један неизбежан природан појам. Кант је рекао: „Оно што чини организам, то је узајамност међу деловима“. Цела биологија налази се у тим речима. Солидарност је одлика живота, п смрт није ништа друго но прекидање везе међу појединим елементима који чине јединку, п који разједињени, раздружени улазе у нове склопове и у нова бића. Свако живо биће је једно удружење коме грози двострука опасност: ако је један део поремећен, болује или умре, равнотежа се прекида и биће вене и умире; развије ли се сувише један део, штете се други делови п општи ток живота, равнотежа се такође прекида, и биће се разједињује и мре. „Индивидуалне, усамљене радљивости полако расту; кад се ставе у борбу, оне се сатиру; ставе ли се једна уз другу, оне се допуњују; само удружене радљивости брзо расту, трају и множе се“ „Удружење ствара“.

Та биолошка. солидарност влада на свима пољима људске делатности. Човек живи, али његово здравље зависи од здравља других људи. Он ради, али се и други користе његовим радом, као што се и он користи радом других људи. Храна коју једе, језик којим говори, спо-

"собности његове, оруђа и производи рада, нагони, са-

зпање о свету који га окружује, мисао која је продужење