Srpski književni glasnik

610 СРпски Књижевни Гласник. i прво ће нестати од свега земљиног ; у целој својој историји човек је само један секунд на сату општег живота.

Пошто се психичко доцније одвојило од општијег органског, то при умирању нестаје прво вишег психичког живота, за тим п нижег, као што би и у здравом стању психичке снаге брзо нестало кад се перподички не би враћала у органски живот спавањем. Као што при епавању прво нестаје свести, најдоцнијег резултата, као што чуло коже, првобитно п опште чуло, остаје човеку п онда кад га сва друга чула издаду п не помажу му више, — тако п при јачим потресима прво нестаје доцнијег, вишег, психичког живота, док органски живот дисање, варење, итд. п даље трају; и кад тело умре прво престаје дисање.

Тако се прво пеихички живот враћа у органски, из којега се доцније издвојио, за тим се органски живот враћа у неоргански, п неоргански живот целине дуго ће прежовети психички п органеки живот. Тако је живот природе само један сат, на коме је пепхпчки живот само један секупл, органски живот минут а неоргански живот материје цело остало време.

И у друштву људском све поједино, које се доцније одвојило од општег, нестаје п враћа се у опште. Људски род је првобитна општа целина, из које су се доцније издвојили поједини делови његови, расе, племена, народи, којп су само поједине разне историјске форме човека; и при нестајању тих доцнијих историјеких форама, разлике расе преживеће све нацпоналне и племенске разлике међу људима, као што су се расе прво и издвојиле из једне опште целине људског рола; а на том брисању националних MH племенских разлика међу људима раде све модерне псторијске снаге. Тако ће једно човечанство бити на крају оног процеса којим је почео људски род; историјски живот јесте процес којим се од људеког рода иде до човека.

Религија је првобитна општа сфера из које су се доцније издвојили сви поједини делови, поједине области