Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 77

шута Ham сарадник г, Јов. Н. Томић штампао је у Годишњици ХХШ своју расправу „О Историји Црне Горе, црногорског митрополита Василија Петровића“ и засебно је одштампао (Београд 1903, 8', стр. 45.). У овој расправи писац претреса питање о вредности тог дела као историјског извора E показује какве су биле побуде Василпјеве, а какав опет смер. Расматрање је вршено на основу раније познате историјске грађе ,о Василију као и нових података што их је писац прибрао у Млетачком Државном Архиву. Писац је мишљења да је ова Василијева "Историја потпуно некритична, да није ништа друго до један од Василијевих меморијала писаних у Русији и подношених час руској влади час појединим личностима OJ утицаја, и да се у многом погледу не може веровати Василију за оно што је тамо писао, као што се не може ·пмати вере ни за друге акте, која су постала његовим утицајем.

У штампарији Доситпје Обрадовић у Београду штампано је прошле године једно страшило од књиге под натписом „Односи између Српства и Русије од 1185. —1903. године, историјска расправа за поуку Српском народу“ од Вукадина С. Ђурковића, свршеног студента (духовне) „академије. То је пишчев „темат кандидатског писменог састава“, у коме се не зна шта је јадније и жалосније: да ли потпуно незнање историје свог народа, да ли ужасна конфузност у излагању, или оно страховито незнање свог матерњег језика. Нормално развијен ученик из најнижег разреда средње школе у Србији логичније мисли ои паметније и правилније пише него овај академик (духовни), |

Свештеник г. Бож. Ј. Јованевић штампао је прву књигу својих Пастиреких Беседа у штампарији Браће – Савића (Београд, 1903, у 8" стр. 55, цена О'50 дин.).

У Шапцу, у штампарији Николе Ђ. Ћирића, а у издању књижаре Мих. М. Ђурђевића, штампана је књижица „Омрт Луја ХУЈ француског краља по мемоарима Клери-а и свештеника Едгеворта од Фирмона“, у преводу с француског од Ј. Н. Преводилац се показао лошег укуса, кад се у богатој литератури о Лују ХУГ могао задржати на овом спису; превод му је врло траљав, почетнички, а издање је загрдило.