Srpski književni glasnik

>

76 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

мократским корупција теже узима маха, јер влада. је потчињена странкама. У апсолутној монархији и деснотији не постоји народ с правом гласа и с правом избора, и нема народног представништва. Влада ничим није ограничена. Она стоји изнад странака, ако њих у опште има. Странке ће тада радити против владе и њеног самовлашћа. У њиховим програмима заузимаће прво место: слободан облик владавине. Влада према њима употребиће сва средства да их гони и угушује.

Поеледња партија о политичким странкама слабије

је израђена. Шолнбергер је врло брзо, летимице прешао ·

преко борбе између странака и њиховога нестанка, и користио се на многим местима туђим теоријама. С тога ми тај одељак нећемо ни додиривати.

К. Д. КумАНуУДП

БЕЛЕ THI-K=E.

СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ.

Наш сарадник Г. Милан Ракић издао је своје песме у засебној збирци („Пееме“, штампарија А. Станојевића, цена 1 динар). Оне показују неоспоран песнички таленат. Већ са првим својим стиховима, као што су наши читаоци имали прилике да оцене, Г. Милан М. Ракић ушао је у ред најбољих лиреких песника које пмамо данае. „Кврге“, по силини речи, „Жеља“, по дубини осећања, , „Љубавна песма“, по ширини визије и мистичној сластвености, спадају у најлепше ствари, које је српска песничка књижевност добила за последњих година. Чисто личан акценат, јак и биран израз, сигурна форма, горко, неутешно очајање -— по где где одвише црно —, то су особине којима се одликују ова књига песама.

У штампарији Браће Савића, а у издању Вукотића, М. Брдеки (псевдоним) штамнао је „песму Бијели Павле“ посвећену љубљинском епископу Евломију. Књига је на лепој хартији, има 40 стр. 8 и стаје 1 динар. „Бијели Павле“ је слаб песнички састав.

о У