Srpski književni glasnik

ФРАНЦУСКИ РОМАНТИЧАРИ И СРПСКА ПОЕЗИЈА. 749

цуској књижевности почиње од Наполеонових ратова по Далмацији пи француске окупације „илиреких“ покрајина. Пошто је наполеоновска епопеја, пли авантура, била свршена, официри и чиновници француски који су по војној дужности или административној потреби бавили се у „Илирији“, описивали су своје утиске, успомене и опажања. Тако је чинио, поред осталих, Малте-Брен, својим описима Хрватске и Далмације, у 1809, тако 1817 доктор Шарл Бота, у успоменама о своме путовању у Далмацију. такве су Живописне Шетње по обалама Босфора и Далмације из 1515, од дипломата Пертизјеа, тако Историјско и политичко путовање у Црну Гору, од пуковника Виале де Сомјера, гувернера которске покрајине, које је изишло 1820. Један од тих Француза које је служба била довела у Плирију, пи који је срећним случајем био и врло добар књижевник, био је и Шарл Нодје. И он је бпо тај, а не Проспер Мериме, који је, у француску књижевност унео прве појмове, о нашој поезији и створио јој известан глас.

H.

Шарл Нодје био је један од врло познатих, цењених по плодних писаца француских из прве половине Деветнаестота Века, један од претеча и твораца романтичне школе, романтичар пре но што је и сама реч била створена.

Рођен у Безансону 1780, умро у Паризу 1844, он је провео један немиран и добро испуњен живот. Револуционар у последњим годинама Револуције, противник консулства и царетва Наполеонова, чпновник те владе коју је мрзео, новинар у служби повраћених Бурбона, библиотекар п академик, нарочито неуморан писац, новелист, · романописац, филолог, историк, полемичар, писац научних мемоара и студија, етимолошких петраживања, еротичних и сентименталних песама, фантастич-

! плед француске библиографије о Србима и Хрватима 1544—1300. Прибрао и средио Никола С. Петровић. Београд. 1000, стр. 25 —31.