Srpski književni glasnik

О ПРОУЧАВАЊУ ОРПСКЕ Књижевности уопште. 769 смета нашој књижевности те не може бити испитивана као и њене друге7 Има ли доиста нешто што би јој сметало, п шта је то7 Да није стање наше науке још на тако ниском ступњу да се ови фини и компликовани послови којима се исторпека критика бави не могу радити у наст“ Да није оскудица потребног материала узрок томе“ И стоје ли, на крај крајева, збиља ствари у нас (као што, у осталом, изгледа да стоје) тако да се стара наша књижевност мора пзучавати у главном са стране језика, дубровачка само у колико се хвата шта је овај или онај писац узео од талијанских, нова само библиографски, и најновија на начин обичних и често површних књижевних критика какве смо, неке по злу, запамтили из наше дневне књижевне продукције 2

Не стоје тако, и не дај Боже да тако стоје ; бар данас стоје боље, ако су пре и стојале тако некако. Данас, после скорашњих открића извесних нових путова за наше литерарно испитивање, као и иначе услед јачег развоја опште науке о књижевности, историска крџтика има више услова да се у нашим студијама негује, као што и критика укуса добија у њима већега маха и веће важности. Поменуте критике дају се данас п у нашој књижевности применити скоро тако исто п у истој мери као и у туђим књижевностима. Ми ћемо сад, тога ради, узети три главне области наше књижевности, стару, дубровачку и нову, и за сваку од њих испитати колико критика укуса и критика историска имају у њима услова и смисла; наравно, то ћемо, ради краткоће времена, учинити само у главним цртама, без већих развијања п објашњавања, којих нас је у осталом жао лишити се.

(Свршиће се.) ПАВЛЕ Поповић.