Srpski književni glasnik

1156 СРпски Књижевни Гласник.

Као што су органи за осећање у телу много јачи, и моћније делују на живот, него органи вишег педхичког живота ; као што су п у самом мозгу делови који посредују осећање јаче развијени и јаче делују од оних делова који имају више функције, — тако у истој пропорцији стоји и моћ осећања према моћи духа. Осећање прожима и покреће целу лушу човекову, и из мното веће лубине потреса душу него разум; све највеће и најважније што је учињено кол људи створила је дубина и енага осећања, а не свесни разум. Не само да је у души појединог човека осећање много снажније од мишљења. него п у сваком друштву људеком само осећања управљају п воде огромну већину људи. Само осећање даје сенату мишљењу, која му је потребна да би деловало на људе. Пошто огромна већина људи живи осећајним животом, те пошто на њих много више и јаче делују осећања него идеје п разум, то само оне идеје могу кретати масе које потичу из осећања, којима осећање даје снагу, које имају посла с осећањима људеким, с њиховим тежњама, жељама, надама, интересима, — религиозне, политичке, социјалне и етичке пдеје, док утицај научних и философских идеја остаје увек ограничен на уски круг људи од луха и разума. Пошто есећање мења појмове и мишљења,

то само осећање може крчити пут ширењу знања и про-

свећења. Осећање је извор и све појезије, уметности и религије, и остаје увек најјача моћ у њима. Као што се свака истина јавља прво као тамно осећање, као слутња, док је доцније не осветли свесни разум, тако се и право п неправо, правда и неправда прво осећају, и прво као осећања. делују, док се допније не разбистре до чистих појмова.

И међу осећањима првобитнија, нижа, телесна осећања много моћније делују на тело, на функције телесних органа, као и на живот човека уопште, него доцнија, виша осећања, — естетичка, етичка, интелектуална.

Тако најраније од свих осећања — осећање бола јесте најмоћније п најживље од свих других осећања