Srpski književni glasnik

1168 СРпски Књижевни Гласник,

– —

15

Ћеретање О љубавном уживању.

19.

Драги долази из туђине, гледа је по дану, изненађује у ноћил

Ја приметих да су ови сами мотиви у мени толико живота изазвали као да сам п саме песме читао, п да ме због тога ништа не интересује да видим како су ти мотиви обрађени.

— Имате потпуно право, рече Гете, тако је. Ето у томе погледајте ону велику важност мотива коју нико неће да разуме. Наше жене немају о томе ни најмање слутње. „Ова је песма лепа“, кажу оне, и при томе мисле само на осећања, на речи, на стихове. А нико неће да помисли да је права снага и дејство једне песме у ситуацији, у мотивима. П из тог разлога постају тисуће песама где мотив није баш никакав, п које добијају неку врсту егзистенције само осећајима и звучним стиховима. Уопште дилетанти а нарочито жене имају врло слабе појмове о поезији. Они обично мисле, кад су само техничку страну савладали, да су главно погодили и да су добри песници; али су они у великој заблуди.

У то пријавише професора Римера“; дворски саветник Ребајн оде. Ример седе с нама.

Разговор о мотивима ерпеких љубавних песама настави се. Ример је већ знао о чем је реч; он примети да се по горњим нацртима садржаја не само могу саставити песме, него и да су они мотиви већ у немачкој књижевности употребљавани и обрађивани, и без познавања српске поезије. Он је ту мислио на неке своје

! На које песме овде Гете мисли, нисмо у прилици да кажемо за сада. ·

2 Фридрих Виљ. Ример (1774—1845), научник и песник. Био је 9 година учитељ Гетеова сина. Помагао је Гетеу при издању његових дела. Доцније је писао мемоаре о њему и издавао његову кореспонденцију.