Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Гетеов Дневник. Француски uacounuc „La R vac bleue“ донео је у једном од својих последњих бројева овај чланак о Гетеовом дневнику.

„...Гете је готово дан по дан бележио шта је радио, шта је читао, посете што пх је примао, утиске што су на њега чинили људи п ствари које су се дешавале око њега. Час су то билп чланци готово настављани, као свеске, час педовршене реченице, кашто само просто речи. Поједине су белешке сасвим неразумљиве; оне су имале смисла само за њега. Кашто је писао на чистим листовима уметнутим у некакав календар. У првим свескама личности чија се имела понављају, најчешће су обележена почетним словима, или чак и астропомеким знацима. Кнез Карло Август има знак Јупитера, који у истини добро пристаје уз суверена буржоаског Олимпа. Госпођа фоп Штајн је сунце: зар она није била сунце које је за десетпну година расппало своју топлу светлост на живот Гетеов7 Кнегиња Амалија је час прва чле последња четврт месечева. Поједини знаци још нису растумачени ; издавачи су се задовољилп да их пропрате знаком питања. Имала би се на чему ту да вежба проницавост немачке крптике:: то није у осталом тако деликатан проблем да га она не би могла до краја растумачити.

датонетни карактер појединих страница довољно доКазује да ти питимни листићи пису никада требали да изађу на очи публици. Требало је зато п пепитпвалачког и петраживачког духа данашње критике, нарочито немачке критике, па да они изађу на видело.

Пемци не мисле о литерарној критици као ми (Французи). За нас је, ма колико да смо радознали што се тиче порекла, у једном делу важно само то дело. Ми јако