Srpski književni glasnik

952 СРпоки Књижевни ГЛАСНИК.

НОВА РАСПРАВА ДР. БРАНИСЛАВА ПЕТРОНИЈЕВИЋА. — У 1 свесди ХХ књиге берлинског „Атбу јт Geschisehte der РћПоворће“ штампао је Г. Др. Бранислав Петронијевић своју расправу „Лепоз Веуејве gegen die Bewegung“. Ta је расправа оштампана и у засебну књижицу. JI.

Г. BoPHCAB OTAHKOBHR У МАЂАРСКОМЕ ПРЕВОДУ. — У 5 и 6 броју Стоа а, политичког, економног и књижевног часописа који за српско-хрватске ствари изилази у Пешти на мађарском језику, налази се преведених неколико ствари са српског језика. Поред народних песама „Мајке Југовића“ и „Краљевић Марко и Соко“, преведена је и лепа прича Г. Борисава Станковића „Нушка“. JI.

ЈЕДАН БУГАРСКИ ЧЛАНАК O СРПСКИМ ЗЕМЉОРАДНИЧКИМ ЗАДРУГАМА. — У новембарској свесци „Демократическог Прегледа“, од ове године штампао је Г. В. Н. Тантилов свој солидан и документован чланак „Срљбекитђ землљораднички задруге“. Као што су раније учинили Г.Г. Н. Лапчев, П. Дичев и Ј. Т. Пејсов, Г. Тантилов хоће да представи бугарском друштву шта је све у Србији учињено на пољу сеоске кооперације. Он је изложио економско стање данашње Србије, аграрне и економске односе у њој, историју покрета задругарског код нас, организацију и делатност земљорадничких задруга. На завршетку свога чланка Г. Тантилов износи да би кооперација сеоска у Бугарској требала да има као добар пример земљорадничке задруге у Србији.

Ј.

„НАШ МЕЂУНАРОДНИ ПОЛОЖАЈ“. — Софијеки часопис

„Македоно-Одрински прђгледљ“, у своме 18 броју од ове“

године, превео је из чланка „Наш међународни положај“, који је ове године излазио у „Српском Књижевном Гласнику“, један већи одломак, где се говори о автономистичком решењу Македонскога Питања. Н.

КРУМБАХЕРОВО ПРЕДАВАЊЕ О ЈЕДНОМ СРПСКО-ВИЗАНТИЈСкОМ ВЕРЕНИЧКОМ ПРСТЕНУ. — У баварској Академији Наука држао је професор Крумбахер предавање о једном „масивном златном претену, који се као приватна својина налази у Минхену. Прстен има једну округлу плочицу са записом од два дванаестерца ове садржине: „Беренички знак Стевана, потомка Дукиног, узми својим ру-

ЊЕ ЈЕ,

A e ww

i:

А раса a

ми

и 4

ари,