Srpski književni glasnik

954. СРпоки Књижевни ГЛАСНИК.

балканске Словене, у име принципа вишега реда, у оинтересу расе и племена, да их помаже да се развијају у интересус ловенске расе, да им остави Балкан да га А узму и поделе. Овај чланак је у овоме тренутку од инте- ; реса кад се публикују мемоари кнеза Хоенлоа и Криспија:

интерес је у толико већи што су врло јасно изнесене

тежње и планови Русије о којима се како у Србији тако

п у Бугарској разно мислило и мисли. Добро је што у

руској слободној штампи налазе места оваква мишљења

као што је ово Е. Х. Калина. · Ј. М. Ј.

ОВАНИЧНИ ДОКУМЕНТИ О ЖАЛОСНОМ СТАЊУ У МАЋЕДОНИЈИ | (на грчкоме језику, Цариград, август 1906, издање Патријаршије Васељенске). 1 део: о Бугарима, П део: о Ру мунима, 111 део статистика убијстава од 1899 до данас, | и статистика Куцовлаха. Спрема се издање на францускоме језику. Све је ово више мање једном било штампано. Ј.

ОдговогР НА МЕМОАР ЦАРИГРАДСКОГА ПАТРИЈАРХА ОД 14 АВГУСТА 1906 ГОДИНЕ УПУЋЕН АМБАСАДОРИМИ У ЦАРИГРАДУ (Софија, 1906). Министарство Иностраних Дела у Бугарској штампало је на бугарскоме и францускоме језику ову овећу брошуру којој је задатак да „разбије заблуду о антигрчкоме покрету у Бугарској и утврди истину“. Рећи да се у томе и успело, тешко. је.

Ј.

„ИТАЛИЈА НА СТРАНИ“. — Талијански публицист Родолфо Фоа, који се и до сада бавио балканским стварима, покреће у Риму часопис „Пала а!“ Евеего“ “који ће бити намењен питањима међународне и колонијалне политике, али ће се нарочито бавити Истоком, „где Италија има материјалних и моралних интереса“. „Те интересе су Талијани до сада рђаво схватали, а због плашљиве и послушничке политике већине наших политичара, већина земље мало познаје праву вредност тих проблема. Та-· лијани су још сувише робови старих предрасуда и празних формула, које више не одговарају стварности, после дубоких промена које су се у скорој прошлости десиле у положају разних држава и у међународним односима.“ Од источних проблема „Папа Ја а" Еввего“ нарочито ће проучавати Македонију, сукоб између'Аустрије и У гарске, „нове енергије које сада преображавају политички