Srpski književni glasnik

_—— — х—--Х---__-—_____________________

западу, него није успео створити ни у самој Пталији једну јаку централну власт. Услед тога, у горњој и средњој Пталији, почињу. се развијати вароши као мање више самосталне политичке јединице. Опште је познато каква је интенсивна. привредна. радљивост и какав интенсива 1 културни живот настао у уском оквиру тих вароши. Њихово цветање трајало је све дотле. док се. у близини Италије. нису почеле образовати велике териториалне државе. Од тог тренутка италијанске Ce вароши налазе пред овим проблемом: како да се одбране од тих држава, у првом реду од Француске и. Шпаније. које су почеле упадати у Италију. намамљене материалним богатством њених вароши.

Напредне у привредно-културном погледу. италијанске су вароши биле у војном погледу врло слабе. Све док је у ратовима главну снагу чинила тешка каваљерија, — таква каваљерија где су и коњ и коњаник били у оклопу. — војним пословима. могла се бавити. само аристократија. Ратовање под оклопом и на коњу била је једна тешка вештина. коју је само аристократија имала довољно времена да изучи. Италијанске вароши, пак. биле су састављене махом од трговаца и занатлија, уз које су још долазили људи либералних професија, као лекари, правници, уметници. Сва та буржожмија била је одвећ заузета својим пословима да се уз њих могла још вежбати и у ратној вештини. Домаћа. каваљерија није“ се могла развити код италијанеких вароши, — и, у. недостатку. домаће. одбранбене снаге, те су вароши биле принуђене да се служе најамничким трупама. Како су по свом богатству могле увек набавити довољан број тих трупа, италијанске су вароши мирно пустиле да њихова спољашња безбедност и њихова политичка самосталност висе о тој туђој, најмљеној војсци.

Али, од проналаска барута и усавршења ватреног оружја, наместо каваљерије, која је била аристократски род оружја, јавља се пешадија, која је један демократски род оружја. Већ у Макиавелово време као најбоље војске важе три пешадије: немачка, швајцарска и шпанска. Домаћа. каваљерија. није се могла развити код италијанеких

O. ~

МАКИАВЕЛИ. 19