Srpski književni glasnik

“а РАИ OL o VI А Ток њ. 4 “A ::r 4 РМ Аки | - , „у » А + rw ·

Crncgku Mapw;kEnmm ГЛАСНИК.

__________________-______________--

= – ~

иаучних. студија и исцрпнога и детаљнога упознавања цело Балканско Полуострво унакрет, прелазећи уз то и неке крајеве Мале Азије. Што је на томе путу видео, уочио и испитао дало је градива да заснује и изради дело чији је пуни наслов у заглављу овог приказа.

У предговоју који носи наслов План дела и сарадња казује Г. Цвијић да му је илан био да географски и геолошки испита. Македонију и Стару Србију. Проматрања у томе правцу скелет су овоме делу. Али осим Старе Србије и Македоније, наведен проблемима, обишао је и знатне. делове Тракије, Епира, Тесалије и северне Ајбаније, у главноме дакле сву европску Турску, затим јужну. Бугарску, додирујући и суседне делове Мале Азије. Мада су и та проматрања овде саопштена, дело има ужи наслов. јер су ипак остала његов скелет проматрања о Старој Србији и Македонији. Од проматрања и студија о Балканском Полуострву у ово дело нису ушла само она која се тичу Грчке и северних балканских земаља. Сем тога, овде нису унесена проматрања и расправе које је раније објављивао о областима. и Феноменима. европске Турске. — Тежња му је била да испита значај важнијих проматрања. према знању о целом Балканском Полуострву и општој науци, Полазећи од таквих пребраних резултата, покушао је да реши питања: орогенска, о постанку ижиноту долина, о формирању балканских мореузина. о Егејском Мору, и друга, даље лимнолошка, јер су у овим областима најлепша. од неиспитаних | језерских група у Европи. и сва друга у. геолошком и географском погледу пажна. питања.

Поред овога, и на овај начин. добивеног географског и геолошког скелета обратио je Г. Цвијић пажњу и на многе друге појаве, које сматра. „као споредни, готово као декоративни, елеменат овога дела“. To cy питања. антропогеографска, етнографска, затим о плодности и култури аемље. У неким крајевима су га ова питања врло привукла

и поклонио им је знатну пажњу. Даље је Г. Цвијић по-