Srpski književni glasnik

~“

“A | • ?

др .” Or f >»

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

НАРОДНОСНЕ школе у УглРСКОЈ,

Закон који је поднео угарски министар просвете о уређењу плата учитеља по недржавним основним школама немађарских народности примљен. је најзад и у Магнатскоме Дому без велике дебате и дискусије. Противу предлога су били православне владике румунске и српске.

По новоме закону уредиће се учитељски положај; влада ће обезбедити народним учитељима положај под погодбом да мора показати у школи успех у мађарскоме језику, влада ће мати право да се меша у унутрашњи рад у школи (програм, уџбеници итд.) На тај начин ће учитељи постати чиновници, зависни од административних власти. Досадање право надзора и дисциплине над њима у неку руку ће се отети од аутономних власти. Многе српске општине, због малих прихода, да би издржавале основне школе, морају се или обратити угарској влади за државну помоћ или затворити своје школе.

По чл. 21 новога закона, Министарство Просвете одобрава избор учитеља у школама немађарских народности, ако додаје из својих, државних средстава, учитељу више од 200 круна, Ако ли министарство Просвете нађе да предложеноме кандидату има што да замера, онда може упутити општину да избере себи другога учитеља; не учини ли то у року од два месеца, или би се новоме учитељу имало нешто друго да приговори, Министар Просвете може из своје побуде поставити учитеља без обзира на општину која издржава школу.

Чл. 22 тога истога закона казује да ће учитељ који занемарује у својој школи учење мађарскога језика, који