Srpski književni glasnik

a у i ,

LION

50 12 п i 5 TM E 11 IE. КЊИЖЕВНОСТ. Преглед СТАРЕ КЊИЖЕВНОСТИ. — Чланак Г. Павта По- – i

повића „Преглед старе књижевности“, који у овом броју почињемо доносити (за тим ћемо донети од истога „Пре-

глед народне књижевности“), одломак је из већег рада који обухвата кратак преглед целе српске и хрватске књи- жевности, и који је писан за велику и колективну историју опште књижевности, што се спрема на мађарском ЈЕ

језику (одељак о словенским књижевностима је под директором Д-р О. Ажботом, проФесором университета у Пешти]. Чланак се овај штампа у облику у којем је за горњи циљ написан с пролећа прошле године.

ДРУШТВА И УСТАНОВЕ.

МАТИЦА Српска. — Књижевни Одбор Матице Српске имао је у четвртак 7 (20) јуна своју редовну седницу, под председништвом А. Хаџића, друштвеног председника. Узета је на знање тужна вест, да је у Загребу преминуо члан Књижевног Одељења Мита Нешковић. Чланови су устајањем са својих места одали почаст своме преминулом другу. Једногласно је примљен предлог, да се године 1908 есвечано прослави педесетогодишњица књижевног рада Др. Лазе Костића. — Прихвата се предлог српске црквене општине суботичке. да се код сваког дела, награђен из задужбине Јована Остојића и жене му Терезије рођ. Зозук, поново истакне да је и награђено из те задужбине. — Заостали рукопис Д-ра Теодора Мандића „Успомене из нашег народно-црквеног живота“ оставља, се у архиву, пошто је тако непотпун, да се не може штампати. — Примају се за Матичина издања три приповетке Милана Андрића. Издају се на оцену неколико рукописа M.