Srpski književni glasnik

СИТНИ ПРИЛОЗИ.

ЈАГОДИНА ОД ХУГ ДО ХУШ ВЕКА.

Силни султан Сулејман | (или и Џ, звани Камунисаде, то јест Законодавац) на својим честим ратним походима пролазио је 11 пута кроз Јагодину) идући на Угарску, или враћајући се из ње. Али историјска дела о тим путовањима готово ништа више не говоре. Хронолошким редом пролазио је двапута: 1521, 1526, 1529, 1582 и 1541 године. У средини јуна 1566, прошао је последњи пут на Сигет, па се није ни вратио, јер је тамо и умро.

У првоме ратноме походу 1521, помиње се, да је велики везир Ибрахим-паша, послат из Ниша напред, „Одмах после преласка свога преко Мораве“, и по наредби причекао султана. По томе се може закључити, да је то било код Јагодине. Син Сулејманов и наследник, султан Селим П, пролазио је при одласку у Београд и повратку октобра и новембра 1566. Од осталих султана више нико није пролазио кроз њу.

У „Кпеозсћгошк Оезгеггејсћ- Јпосагп5 “налази се Јагодина уплетена у овим ратним догађајима:

У лето 1689, утаборио се код Јагодине сераскер Араб Реџеп-паша са 20.000 људи, да ту сачека долазак Галге, татарскога кнеза, који је, такође са 20.000 људи, долазио из Цариграда. Главни заповедник царске војске, фелдмаршал маркграф Лудвик Баденски, који је у Београд дошао 9 јуна по новом, чије се трупе лагано при:

је -.. Ј р МА чај оса нв је а 5 =>