Srpski književni glasnik

и

МУ

Политички ПРЕГЛЕД. 953

српско-бугарски који не би био против Турске. Зближени, у савезу, Срби и Бугари су само претече, весници сло“ венскога надирања југу. Турци нису хтели веровати још да може бити један српско-бугарско-турски споразум, да има и таквих интереса да се он склопи. Нису ни пре ни сад. Ослобођени једног режима какав је био онај под султаном Абдул Хамида П, они се нису ослободили те предрасуде. И како ће сада, после новога закона у војсци, оснажити своју и иначе добру војску. Младотурци већ помишљају на могућност да приступе Аустрији и Немачкој.

За Турке савез са Русијом је једна историјска немогућност, јер су Словени од вајкада били само непријатељи Турака. Заузеће Цариграда и изгнање Турака из Европе у Шам, била би девиза свакога доброг Руса. Савез пак са балканским народима није могућан. Србија, не могавши добити Босну и Херцеговину, жури Јадранском Мору и тежи да заузме новопазарски санџак. Бугарска, са војском која премаша снагу њену, мора да тежи југу, да прошири границе своје на рачун отоманске царевине. Румунија мора ући у балканске комбинације заједно са Грчком, и то, наравно, на штету Турске, И како је Русија у друштву Енглеске и Француске, онла је најприродније да Турска ступи у споразум, паиниу савез с Аустро Угарском и Немачком. Један такав савез имао би великих користи; кредит би се Турској подигао, подигла би се трговина, индустрија; Србија, Бугарска, Грчка и Румунија би се бојале Турске; Аустро-Угарска и Немачка спречиле би европску интервенцију у увутрашње послове Турске... Тако отприлике разлажу сви Турци, па макар колико то изгледало наивио. Има доста знакова да они тако не само разлажу него и раде на томе Недавнашње путовање две стотине Турака у АустроУгарску само је једна манифестација тога рада. Могућни су и преокрети.

Интересантно ће бити поменути овде податке о војној снази, Тројнога Савеза и Сила из Тројнога Споразума, заједно са војним снагама балканских држава.

ја