Srpski književni glasnik

(О исЕЉАВАЊУ БОСАНСКИХ МУХАМЕДАНАЦА. 915

потребе, у масама, у нове прилике и у област поглавито страних језика; даље у земље економски неразвијене, где не могу да нађу зараде. Уз ово долази да су они сами троми, некултурни, не умеју да се нађу, све им је страно, а уз то долазе са поменутим психичким особинама дубоко увређених, које нове прилике још више вређају и разочаравају. Не само у Европи, можда и даље, нема већих патњи којима би народне масе биле изложене но што су ове босанских мухаџира.

Не размишљајући о томе коме исељавање босанских мухамеданаца користи или шкоди, најпре се јављају осећања према људима, који пате и којих знатним делом нестаје. М зато се најпре јави мисао како треба процес исељавања заустављати, и то би била на првом месту дужност млађе мухамеданске интелигенције, коју ја не познајем али она мора волити свој народ. То је велики задатак и захтева најенергичнија средства. Слабо вреди радити журналистиком и књигама, јер је ретко ко од босанских мухамеданаца писмен и довољно спреман за читање и разумевање. Народни хук би се могао бар у неколико зауставити само живом речју и апостолским радом: ако мухамеданска интелигенција зађе од села до села, од куће до куће. И у томе случају, судећи према јачини хука, не верујем да ће остати више од половине мухамеданаца у Босни и Херцеговини.

Ш

Како исељавање босанских мухамеданаца утиче на наш народни биланс и колика је од тога штета за нашу народност 2

1. Несумњиво је да се њиховим исељавањем знатно смањује број људи, који говоре српским језиком. Нестаје их из Босне где би тај језик сачували, а иду у јужну Македонију, Тесалију и Анадол, где ће њихови потомци за боравити српски и научити турски језик. Што ће они у овим областима привремено рашириги српски језик, нема значаја за будућност. Али је за српску народност мо-

58+