Srpski književni glasnik

ДЕЧАНСКО ПИТАЊЕ. (Крај). М

Коначни уговор разликује се од прелиминарнога у овоме:

1, По прелиминарноме уговору Митрополит могао је уклонити манастирског старешину по својој вољи; по коначноме уговору може га само преместити, па и то по потреби и великој нужди и споразумно с њим.

2., Према прелиминарном уговору старешина није могао чинити веће расходе од 10 лира, по овоме другоме нема те обавезе, старешина Манастира може чинити расходе веће од 10 лира.

2., На основу новог уговора старешина Манастира има права да прима и удаљава калуђере из Дечанскога Манастира према своме нахођењу, а по прелиминарном уговору игуман је могао примити кога је хтео у братство, али није смео никога отерати из братства и морао је при: мити калуђера којега би му Митрополит упутио.

4., У прелиминарном уговору је предвиђено да калуђери Дечанскога Манастира могу добијати тескере за путовање само преко Митрополита; у коначноме уговору _ калуђери могу добијати путне исправе непосредно од турских власти. У коначноме уговору о уступању Дечанскога Манастира нема погодаба којим је Министарство Спољних Послова условило пристанак за улазак руских калуђера у Дечански Манастир. У овоме уговору нема помена да су Посланство Србије у Цариграду и Руска

5 23 га <