Srpski književni glasnik

БЈЕ РЕЗНОСК Е. 79

Највише је, међутим, познат по својим „Кријесницама“ које су посвећене „трим сестрам, Хрватицам, Српкињам и Словенкам“. Лакоћа стиха, љубавна осећања прожета патриотским мотивима и раздрагани тон прибавише Трнском хвалу других песника Прерадовића, Ботића, Утјешеновића и Враза. Уз „Кријеснице“ сачуваће му дуго успомену песме у којима је одјек граничарског живота. Он је осетио душу Крајине, видео храброст и честитост њених синова и њихову беду и опевао то у својим даворјима и „корачницама“. Текст тих песама привуче композиторе и они им дадоше мелодију, те ће се још дуго певати песме: „Ој бановци!“ „Удри наши“, „Јунак сам из Лике“ и друге. Песме је певао Трнски до последњих својих дана; умро је спремајући посветну песму своме давно умрломе побратиму Вразу. Није прошао ниједан значајнији догађај, а да га Трнски није пропратио песмом. И колико још „клањалица“ слави већих хрватских мужева, и колико „тужаљки“ у смрт многих хрватских родољуба! — У свом великом сатиричном спеву „Звекан опет на свијету“ устао је песник, као родољуб и са пуном искреношћу, против свих слабих страна савременог хрватског живота, ударајући на јурење за туђим и на занемаривање народних особина. Спев је прва сатира и има као такав своју вредност, али је то уједно и верна слика ондашњег живота. Сатирична му је и пригодна песма „Иво и Јсво“, у којој је, не знам који пут, дао израза свом негодовању против неслоге Срба и Хрвата и објавио се поборником српско-хрватскеке заједнице:

У чети истој боре се, гину, Исту ће ваљда дијелит судбину! Разлика ипак имаде једна Неслоге узрок, трвења опједна, жали ју књига, паметни људи, Један јој Бог наш на небу суди, Разлика чудна сићушне врсти: Иво се крижа, Јово се крсти.

Три године после верског епа о животу Ћирила и Методија, прослави херојским епом тристагодишњицу Ни: коле Зрињскога (1863). У својој седамдесет првој години написао је велики еп „Ану Ловићеву“ једно од својих најбољих дела; а у седамдесет шестој години еп о Бану Петру Бериславићу. Оба епа црпе догађаје из историје и легенди о народном животу а испреплетани су етичким мислима и живописним цртањем крајева и провучена је

"= ти » аб пије – = у

|