Srpski književni glasnik

прорадио. кашњивфу 5

БЕЛЕШКЕ. 975

слављена стогодишњица и у Љубушком, где је после одржаног парастоса Г. Поповић, прота из Мостара, говорио многобројном народу о Доситеју. У Далмацији, у Шибенику, Српска Читаоница, Певачко Друштво „Србадија“ и пододбор „Српске Зоре“ приредили најпре парастос Доситеју, а затим у школи свечану седницу, на којој је Г. Др. Лујо Бакотић говорио о Доситеју. У Македонији свечано је прослављена стогодишњица смрти Доситејеве пред широм публиком још у Битољу.

РУМ:

ДРУШТВА И УСТАНОВЕ.

СРПСКА КРАЉЕВСКА АКАДЕМИЈА. — Академија Природних Наука имала је ванредни скуп 30 априла ове године, на коме је, на основу реферата Г. Г. Јована М. Жујовића и Пере С. Павловића, досудила награду из За. дужбине пок. Пере К. Јанковића Г. Николи Ранојевићу за поднети спис „Криптогамске болести жита у Србији“. Академија је у исто време расписала нову награду до 1.200 динара из ове задужбине за најбољи спис из области природних наука, или из њихове истоје, методике и философије. Према овоме стечају списе за награду треба поднети Академији најдаље до 1! фебруара 1912 године.

Председништво Академије имало је скуп 3 маја и на истоме утврдило која ће се издања штампати у овој години, пошто су сви рукописи, примљени и спремљени за штампање у Академијиним издањима, не могу наштампати у овој години, према одобреном кредиту на штампање Академијиних издања.

Академија Природних Наука имала је састанак 20 маја ове године. 1. Приказан је и за „Споменик“ П разреда примљен рад Г. Јована Н. Томића: „Руковет српских листина ХУТ—ХУШ века“. 2, Приказани су и за „Споменик“ П разреда примљени прилози Г. Димитрија Руварца шест синђелија и „Посланица митрополита београдског Мојсија Петровића српском народу у Србији за прилагање прилога за зидање Саборне Цркве, Митрополије и тако даље“. 3, Приказан је рад Г. Др. Драг. Н. Анастасијевића: „Српски Архив Лавре Атонске“, и дат је на оцену Г. Стојану Новаковићу. 4, Приказани су списи Ал. Прљинчевића из требника манастира Тројице код Пљеваља и других старих србуља, па су дати на оцену Г. Љубомиру Ковачевићу. 5, Према реферату Г. Стојана