Srpski književni glasnik

10 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

оствари, шта ће тетка Портал да поклони своме Нумиг Сто хиљада динара, у готовом новцу, звец-звец, на дан свадбе.

Из ових локалних израза указивала се једна озбиљна понуда, тако озбиљна да Нума два дана после писма доби од породице Ле Кеноа позив на ручак. Он се одазва позиву, прилично узбуђен.

Члан Апелације, кога је Нума често сретао у Палати Правде, био је један од људи који су на њ правили најјачи утисак. Висок, витак, гордога лица, болешљиво блед. оштрога, продирног погледа, и стегнутих, као запечаћених уста, стари судија, родом из Валенсиена, и који је и сам изгледао као каква неосвојива тврђава Вобанова,! непријатно је дирао Руместана целом својом хладном појавом човека са Севера. Његов високи поло жај, до кога се уздигао својим значајним радовима из казненог права, својим богатством, угледним и строгим начином живота, положај који би био још већи да му нису сметали његова независна политичка уверења и строга повученост у којој је живео откако му је био умро један син у двадесетој години, — све ове околности излазиле су јужњаку пред очи, једне септембарске вечери 1865, док се пео уз широке, камене степенице, са украшеном оградом, дома Ле Кеноа, једнога од најстаријих на Кра: љевском Тргу.

Велики салон у који га уведоше, свечани изглед високе таванице, до које су се уздизала врата, продужена светло обојеним стубовима, тешке свилене завесе са црвенкастим пругама, изнад отворених прозора, кроз које се видео старински балкон и цео један ружичасти кут Трга, са цигласто обојеним зградама, — све је то само још увећавало његову забуну.

Али га пријем Г-ђе Ле Кеноа брзо расположи. Ова малена жена, тужнога и доброћудног осмеха, сва замо-

1 Чувени француски војни инжењер, маршал под Лујем ХТУ,

(1638—1707), који је саградио многе пограничне тврђаве, између осталих и тврђаву у Валенсиену. Пр.