Srpski književni glasnik

942 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

тица на северу, да заједно снесу јаја, па да се после разиђу.

Индиферентних удружења има много и код некичмењака. П, Задруге, у које свака особа уноси своју снагуи памет, и од сваког задругара очекује телесну и моралну сарадњу ради постигнућа заједничкога циља, после кога се појединци одају своме засебноме животу. Такве су на пример задруге даброва и врабаца- „републиканаца“, па дефанзивне и офанзивне дружине код тица и си“ сара, итд.

Ш, Стална удружења, у којима се међу члановима друштва одржавају сталне тесне везе, те ова изгледају као трајни друштвени организам. Ту се увршћују стална јата тица (вране, чавке, папагаји, многе штакаре, пловке, итд.), буљуци дивљих коња и говеда и других преживара, друштва мајмуна, итд.

Особенога рода су удружења #Ичела и мрави. И њих има на разним ступњима; али она која се највише хвале, као на пример, ројеви пчела, имају мешовити карактер. С једне стране, ту видимо друштво као један биолошки организам, чији су органи самосталне особе. Телесне разлике и функције појединих редова особа радница, трутова, матица — чине да се ови радови допуњују у органску целину. Удружење је оваквих особа, тако рећи, неизбежно, те изгледа као наметнуто, јер без њега не би се одржала на целина ни делови. Солидарност је овде потпуна и условљена битним потребама.

Али ако се изузму женке и мужјаци, којима је задатак плођење. а којих је у онште мало — остаје огромно друштво чланова радника, који свесно суделују у друштву, у сарадњи, и показују добровољну друштвену солидарност. Друштвени живот код животиња уништавају, тако рећи, међу њима „животињску“ борбу за живот, њени