Srpski književni glasnik

СЕСТРА ЛЕКЕ КАПЕТАНА. 35

сумњу његова лојалност, јер су јунаци, по Марковом позиву, и пошли са истим кандидатским правима према девојци. По том претходном споразуму нема ни љутње ни пребацивања. Марко је истина покретач, и по том би му Милош и Реља прећутно давали првенство, док се Реља у даљем развоју не освести. Само, у први мах, па и доцније, он ни себе не издваја од судбине која, види му се, чека необавештене војводе.

До својих опажања Реља ће долазити поступно. На забави он се не истиче ничим особитим, али начин забављања није му, као што рекох, стран, и то околина одмах примети. Он се шта више уме наћи око жена и то овакве врсте као ове Роксандине. Једном речи, утисак ће бити за све, да је да је он већ бивао у оваквим приликама. Према Роксанди он је повучен, али пажљив и учтив, јер му ствари нису још јасне. При крају овог чина, оне ће бити већ јасније. По маси ситница Реља ће запазити, да је наљутио Роксанду и да је њен понос заголицан његовом немарношћу. Тада је Реља већ активнији и пажљивији — не према Роксанди него према некој њеној дворкињи Млеткињи. То је по оном класичном правилу. За ту дворкињу, која је куд и камо лакшег калибра од Роксанде, тај довитљиви, лукави, гипки човек, тајанственог порекла, са чудесном фамом, има пуно дражи. Реља се не подаје и неће да буде играчка у рукама Роксиним, коју ће она отурити ногом, кад је скрха. На против, хоће да је наједи. Ударио тук на лук. |

Милошу ће требати више времена да се разазна у овој фриволној интризи. То је отворен, лојалан човек без много суптилног. Он чак учествује у забави оним чиме може. Тај дивни, стасити јунак златног срца има вилинско грло, и отпеваће ако баш узмора, своју песму о крвавом боју, која ће проћи, већ због свога садржаја, без ефекта на публику. Допашће се највише Марку.

Женама је Милош сувише једноставан, срезан као од камена, лишен грациозних манира, који ће њему, кад их види по превасходству у једног дрског наметљивог Млечића, што се ту једнако врти, изгледати као нешто женско, недостојно човека.

Тај Млечић може грдно проћи. Марко га гледа кривнички. Он је једнако уз Роксанду, која се с њиме најрадије забавља. Само то не значи да би узела за мужа. Марко не