Srpski književni glasnik

ПРЕ 6

СЕСТРА ЛЕКЕ КАПЕТАНА. 41

дрена воду исцедила. Како су јој очи пуне суза, замаглиле се крупне и понестало им сјаја; Марко би да их убрише, али нема чиме, тражи, осврће се, па ће јој, присетивши се тек рећи: дај ми своју мараму, снахо.

Реч која разрешава чвор најзад је речена. Роксанда удара опет у плач. Нека је. Иза те ђурђевске кишице показаће се мирна дуга у дивним бојама девојачке среће. (Прелази у Роксанде, они први па до овог последњег, причани овако от0550 тодо, биће, разуме се, у комедији зачињени песничком руком, која ће тај нит уводити и преплетати куд и како детаљније). Марков званични говор Леки пре крспак него дуг. У Марка нема ни трунка какве год срџбе, што је овако испало. Место личне амбиције, с којом је пошао просити девојку, јавља му се колективни понос српских јунака, и он је задовољен потпунце. Један од побратима младожења је, а друга двојица су му девери. Срећа побратимова као и његова рођена.

Остало већ следује по себи:

Ту се шенлук тежак учинио, Три велика кола запграла, И велике пјесме запјевале

Место да их ископа Марко ће Роксанди убрисати сузне прелепе очи. Овим гестом његовим ја бих свршио ову трагедију у народној песми преметнувши је у комедију.

Волео бих да она не остане ненаписана. А хоће ли когод, ако се накани на овај посао, моћи задржати што од ове моје скице, или ће морати радити по своме укусу, не мари ништа. До тога ми је најмање стало, али ми је стало да добијемо ову комедију.

ДРАГОМИР М. ЈАНКОВИЋ.

УСТАВОТВОРНА ВЛАСТ И ПРОМЕНА УСТАВА. (8) П Уставни покрет у Србији почине одмах по покрету за

ослобођење Србије од Турака. Али први Устав у европском смислу добила је Србија 1832 године. Од тога доба она није