Srpski književni glasnik

48 Српски Књижевни Гласник.

5, Кад Кнез нађе за потребно да саслуша Велику Народну о каквом питању од ванредне важности за земљу.

Право бирања Кнеза и намесника припадало је Великој Народној Скупштини и по закону о Народној Скупштиној од 17 УШ-1861 г. А право мењања Устава и размене државне области, које је по томе закону припадало обичној Народној Скупштини овим Уставом изузето је од њене надлежности и пренесено на Велику Народну Скупштину.

У бирању Кнеза Велика Народна Скупштина ограничена је чл. 10 Устава који императивно одређује: да „никад не може бити изабран за Кнеза српског нико од фамилије и потомства Карађорђевићева, на које је бачено проклество на: родно“. А у избору намесника Велика Народна Скупштина је ограничена да их бира само између: министара, чланова државног савета, и судија виших судова, или лица, која су у тим звањима беспорочно служила“.

За велику Народну Скупштину бира се четири пута више посланика но за обичну. Како се обична Народна Скупштина састоји из три четвртине посланика које је народ изабрао и једне четвртине коју Кнез поставља, то би Велика Народна Скупштина била у ствари шри пуш већа него обична, кад је у пуном свом саставу.!

Велика Народна Скупштина има само посланика народом изабраних. Кнежевих посланика у њој нема.

Том одредбом интелигенција је била готово сасвим искљу-· чена из Велике Народне Скупштине. По чл. 48 Устава народ није могао бирати за посланика ни чиновнике, ни пензионаре, ни оне који примају какво издржавање из државне касе, или улажу у удовички фонд, па чак ни правозаступнике. Како тада није било у Србији тако зване слободне, независне интелигенције (а и данас је мало има), то је у Великој Народној Скупштини био искључиво земљораднички и донекле грађански елеменат. Садашњи Устав уклонио је ту разлику у саставу Велике и обичне Народне Скупштине, и сад се оне разликују само по броју посланика.

Велика Народна Скупштина имала је право да сама бира из своје средине председника и потпредседника, док обична

' По чл. 45 Устава Кнез не мора попунити број посланика које он поставља.