Srpski književni glasnik

БА ДР Рава # "је МА с м-

930 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

да је највећи део земљишта, нарочито Запад, заузет пра: вославним елементом, чистим од сваке мешавине, док је муслиманско становништво расејано у острвца више или мање велика, НЕ Е мешовитог типа, и највише у суседству границе.“ Лево од Лима муслимани сачињавају знатније групе само у доњем току Ћотине, Поблачнице и Устибара, то јест у непосредном суседству Босне. Дуж црногорске границе, области Кричака, између Стожера и Таре и Вранеша (Доњи Колашин) имају подједнако врло истакнут муслимански тип. Долина Лима је сва у рукама хришћанског елемента, само по изузетку вароши, околине Брдарева и мале. долине Миљешева.3 На против са истока Лима сразмера је обрнута. Само области близу српске границе (Стари Влах са Новом Вароши) и црногорске (Васојевићи са Беранима) сачувале су скоро са свим чист српски тип. Између ове две групе, с обзиром на муслиманске центре Сјеницу и Нови Пазар и на присуство Арнаута у Пештер Рожаја, нарочито с обзиром на критичну ситуацију која се ствара за њега у једном овом суседству, хришћански елеменат је претрпео знатан устук. Тек око Рашке и Ибра, у зони обрађивања, преко и испод висоравни ратоборних пастира, у близини српске границе, опет се појављује предоминирајући, мада знатно проређен.

У целини јасно се истиче да простор покривен хришћанским елементом још је много већи од простора заузетог муслиманима. Привидна противуречност која проистиче из ове констатације, када се упореди са горенаведеним бројним прегледом, објашњава се сама собом и тачна сразмера се поново утврђује када се не заборави да је скоро целокупно градско становништво муслиманско. |

2 Турци сматрају, и с много разлога, да су муслимани најбољи чувари граница против хришћана с оне стране: улога Новог Пазара у 1876 и Доњег Колашина ове године према Црној Гори: такође група Кладнице у подножју Јавора. Исто тако је дуж великих путева, као што је то био случај у Србији за време Турака; исто тако дуж пута Плевље-Митровица (Пријепоље и долина Миљешева и после Сјенице. Н Пазар, дар лина Трнаве на Западу, и село Бањска на Истоку, Рогозна).

8 Ограничење учинивши за места спорадичног карактера, која су заузели муслимани имигрирани из Босне.