Srpski književni glasnik

| • | · ; | | 5 Научни ПРЕГЛЕД. 945 Аустријом и Немачком; Литванци, у Литванији и балтичким покрајинама; Финци, који имају свој устав; Малоруси, од којих је један део у Аустрији подложан пољској аристократији у Галицији.

2) Друга група је створена скорашњим освојењима и присилним анексијама Пруске: дански део Шлезвига, отргнут од Данске 1866, Алсаз-Лорен, отргнут од Француске 1871.

8) Мали народи под Турском и Аустријом, од којих су неки делимично ослобођени: Грчка, без Грка у Јужној Маћедонији, Епиру и Архипелагу ; Румунија, без Румуна у Ердељу, Буковини и Бесарабији; Бугарска, без Бугара у Маћедонији, Тракији и Добруџи; Србо-Хрваши, подељени у три вере и пет држава: две слободне државе, Србија и Црна Гора, затим делови под Турском, Аустријом и Угарском; Чеси, без Словака који су под Угарском ; Арнаути, одељени религијом у три дела.

4) Четврту групу сачињавају делови две старе државе, који показују тежње за аутономијом: Ирци, који траже исга права која имају енглеске колоније; Кашаланци, који се буне против рђаве шпанске управе.

Свима тим народима влада туђин, и отуда им осећање да су угњетени, што не значи да се њима рђаво управља, но просто да су незадовољни туђинском владавином. Сви ти народи могли би рећи оно што је талијански родољуб Манин рекао о туђинској владавини у Ломбардији: „Ми им не тражимо да добро нама управљају, ми им тражимо да одлазе.“ Сви ти народи имају заједничке противнике, деспотизам, бирократију, нарочито аристократију, на пример енглеска аристократија против Ираца, аристократија шпанска против Каталанаца, феудална аристократија турска против Словена и Грка). У неку руку уставни живот, којим се користила владајућа нација ишао је против малих народности. Ту се снага владе увећала снагом националног осећања већине, и скупштине често се показују нетолерантније према националним мањинама но бирократије (на пример: пруски Ландтаг и Пољаци, младотурски парламенат и балкански хришћани, руска Дума која је изгласавала законе против Пољака и Финаца и тако даље).

Свему томе како да се опиру угњетене народностиг Од 60