Srpski književni glasnik

ЗНА ДЕ ИАТА ИМУНИ · “ а

92 Српски Књижевни ГЛАСНИК. ;

су се смишљено узајамно изазивали и дражили; она, насртљива, пакосна, језична; он, исмејавајући, презирући, јачи својим увредљивим слегањем раменима и ћутањем.

Треба да знаш да кућа мога стрица колико је било мало на криво насађена споља, толико је била мало угодна за становање изнутра. Иначе, била је добро саграђена, са чудном глупавошћу, непредвиђеним распоредом, таман за две особите осице које су у њој становале. Тако на пример, соба за спавање, на другом спрату била је у вези за трпезаријом, која је била на доњем спрату и тачно испод ње. Из соба за спавање силазило се у трпезарију једним бесмисленим ходником, широким као каква колица и дугим као гладна година. Ходник се завршавао не мање бесмисленим степеницима, које су биле мрачније и кривље но душа најгорег зајмодавца. Ништа лакше није било но ту скрхати врат, девет пута на десет.

Најзад, једнога дана, моја стрина поче да говори како би било потребно изменити то' стање ствари, и везати 006 собе широким, правим и ограђеним степеницама.

Мога стрица.запрепасти ширина те замисли. ИМ одмах

схвати као своју дужност да изјави да је тај пројекат глуп и бесмислен. Последица тога била је да је стрина онога часа наредила

да се степенице праве. Како је у њеним рукама био новац,

она дозва столара и зидара, који, на брзу руку, са својим радницима, свршише посао за осам дана. Стриц их је гледао како раде, звиждућући и пушећи лулу. Када су отишли, он рече стрини: -

— Сада си задовољна, и красно си посао урадила. Дивне степенице, одиста! И елегантне! и угодне: и како кућу красе) — Али ја њима нећу пролазити.

Моја стрина то није очекивала.

Она побледе. |

— Нећеш да пролазиш тим степеницамаг упита она.

— Никада док сам жив! одговори стриц.

— А зашто нећеш да пролазиш > упита још стрина.

— Јер ми, одговори мој стриц, не приличи да њима пролазим.

(Он се смејао, задовољан собом. Стрина, запрепашћена, заћута. Али се није могла савладати, и бесно закључи:

— То је преко сваке мере, одиста! Али ти се ја заклињем да ћеш проћи њима!