Srpski književni glasnik

96 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

— Не, захваљујем. — Госпођа Леноре обриса марамипом сузе и поново заплака.

— Али ја све знам! Све!

— То-јест, како : све> :

— Све, што се данас десило! И узрок... такође ми је познат! Ви сте пофгтупили као племенити човек. Али тако несрећан стицај околности! Није ми се узалуд тако мало свиђала та шетња у Соден... није узалуд! (Г-ђа Леноре није ни говорила ништа слично овоме на сам дан шетње, али јој се сада чинило да је и тада већ предосећала „све“у. — И дошла сам вама, као благородном човеку, као другу, иако сам вас први пут видела пре пет дана... Али ја сам удовица... Моја кћи...

Сузе угушише глас госпође Леноре. Сањин није већ знао шта да мисли. — Ваша кћи» — понови он.

— Моја кћи, Ђема, — оте јој се у вапају готово, испод марамице влажне од суза — објавила ми је данас да не жели да пође за Г. Клубера и да му ја морам одрећи!

Сањин се чак и одмаче мало: овоме се није надао.

— Не говорим већ о томе — продужавала је Г-ђа Леноре — да је то срамота и да нигде у свету не постоји да вереница напушта вереника; али то је пропаст за нас, Неп Оиштитл! — Пажљиво и брижно сави она марамицу у тврдо и мало клупче, као да је хтела ту да сакрије сву своју тугу. — Живети приходима од наше радње ми више не можемо, Нет Отип!, а Г. Клубер је веома богат и биће још богатији. И зашто да му одрекне2г Зато што није одбранио своју вереницу2г Рецимо да то баш нфжје лепо од њега, али он је грађанин, на университету се није васпитавао, и као озбиљан трговац морао је да презре лакомислену шалу једног непознатог официрчића. И каква је то увреда, Неп Оши»

— Дозволите, Госпођо Леоноре, — ви као да мене осу. ђујете...

— Ја вас нимало не осуђујем, ни мало! Ви сте сасвим друго нешто; ви као сви Руси, официр...

— Дозволите, ја баш нисам..

— Ви сте странац, путник, ја сам вам благодарна продужавала је госпођа Линоре, не слушајући Сањина. Сва се задихала, махала је рукама, одвијала поново марамицу и брисала нос. Само, по начину, на који се изражавала њена туга, видело се да није рођена под северним небом.