Srpski književni glasnik

| : Политички ПРЕГЛЕД. 151

да само четири острва: Лемнос, Тенедос, Имброс и Самотрака, при улазу у Дарданеле, остану Турској, а остала да припадају краљевини Грчкој, дотле Тројни Савеза захтева да поред "ова четири осгрва остану Турској и острва Хиос, Родос, Кос и Митилена. Тројни Савез пристаје да се овим острвима дадне аутономија потребна према етнографскоме принципу.

Колико ће питање о острвима задевати тешкоће, толико _ће и питање о граница будуће Арбаније. За сада има три предлога о томе питању. Један је. српски, другије аустро___ угарски а трећи је предлог Тројнога Споразума. “__.__- Српско становиште, дакле Србије и Црне Горе, овако обележава границе будуће Арбаније. Од малога Драча, код гребена Радони, па правом линијом до места где се састају ___ санџаци скадарски и призренски, а одатле готово правом лиЕ нијом на Југ где се код реке Ахерона деле воде за Ја____дранско Море на Западу, а за црни Дрим и Охридско језеро - на Истоку. Другим речима: од Спаса на Црноме Дриму, преко Лурије, Борова и Семице до извора Шкумбе, југозападно од - Охридског Језера, а за тим преко Комне и горњим током ___ Девола, а одатле преко грамоских планина дуже реке Чар____ сове, па северном границом садашњега Јањинскога Санџака до

з

___Мора у висини северне обале Крфа. (Што се тиче ове јужне Е-- границе нове Арбаније Грци имају овакво становиште. Садашњи | санџаци : Јањина, Превеза, Гумецица и Аргирокастро су го3 тово чисто Грки; што се тиче бератског санџака, у њему ____има, поред 60.446 Грка, много више Арбанаса, само каза Е Авона је чисто грчка. У горња четири санџака по статистици _·___турској, има 275.791 Грка. У јањинскоме санџаку има 359 |. школа грчких од свих 345 школа; у аргирокастронскоме ___ санџаку има 238 грчких школа, у превескоме 75 школа, а у Е. _гоменичкоме 96 школа. Ове школе је походило 28.000 уче:

р. | ;

ника са 975 наставника. У сва четири санџака има 1928 православних цркава и 149 грчких манастира. Према томе, "продужење аутономне Арбаније до Авлоне значило би не само лишити неколико хиљада Грка националне свести и права, него одузети Епиру једино пристаниште. Одузети Епиру Авлону значило би задати смртни удграц њего воме економскоме животу, развоју и саобраћају. Јер Гуменица (Решадије), Сајада и Санти Каранта не представљају ни са гледишта физичкога, ни са гледишта географ.

Р

27; ' и