Srpski književni glasnik

„ БОВ ТЕНК Б. 155

сти“ и т. д: неговоре са респектом о величинама старе генерације и праве „збрку појмова“.

На све ово што иде и на моју адресу, одговарам Г. Храниловићу само ово: неукусно је и нехонетно служити се још 'и данас подвалама о антипатриотизму и задртом неком „модернизму“ хрватских млађих референата у српским књижевним часописима, након чегрнаестогодишње еволуције и након толико факата, који засведочавају не само критичност до самоодрицања, приступност свакој разумној еволуцији и на посљетку делотворни и жртвама засведочени патриотизам многих од тих нападаних „модерниста“, који с пуним правом могу да упитају, ако већ не самога |. Храниловића, али свакако многе од оних његових другова, које он ставља за узор патриотизма: када и где и чиме су на делу показали своје осећаје, и како се слаже њихово пјесничко проклињање то: | _ боже ненационалне млађе генерације са властитим додвара| вањем народним противницима, са њиховом највећом плаш___љивошћу- и каријеризмом2! Било би боље да Г. Храниловић. ___не отвара скречене гробове,.

246 М. МАРЈАНОВЕЋ.

~ -

(О дАНАШЊОЈ СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ. — Чешки, недељни " часопис „Мегејпе М!ипепш“, који изилази у Прагу, донео је у свом 15—16 броју преглед сувремене српске књижевност („Глетаги! 5гђако“). То је већ и извод из одељка – ПаНанЊ КЕ Књижевност“ у „Историји Нове Српске Књижевности“ од Ј.

Скерлића. К. „Атила У Емони“, — У „Ејиб апзкот 2уопц“ (1912, св. УШ—ХП) изишао је последњи већи спев Антона Ашкерца

_ под насловом „Аша у Етоп“, а недавно је отштампан и у засебну“ књигу. Емона је био стари град где је садашња Љубљана, „и опевајући Емону, Ашкерц је опевао стару Љубљану. Догађаји из спева дешавају се у дане када се граду ____ приближавао хунски краљ Атила са својом варварском хор: ___ дом. Између свију споредних личности и догађаја истиче се | љубавна историја Марцеле и Аелиана. Лепа Марцела, чији _је драган нашао смрт под разореним емочским зидинама, ____постала је Атилина робиња и умрла у његовом наручју, не ___ могавши да преживи свога Аелиана и стару Емону. Спев. ____- је подељен у седам делова, испеван је на познати начин ранијих Ашкерчевих епских спевова ; поменута љубавна исто___рија испричана је доста живо, са неколико успелих лирских места. Али, и ако је ово последњи спев Ашкерчев. не значи "да је и најбољи. — Издање је приредио професор Вестер __идао на крају књиге потребна обавештења. Рукопис је нгђен __у песниковој заоставштини и издат по спремљеном тексту за