Srpski književni glasnik

пе зике. (ди: предлаже, док рад треба усредсредити на драму, расписивање награде за такво „комађе“. Ми имамо, отуда, _пуно право да у Г. Управитељу видимо главног инициатора да Српско Народно Позориште у Новом Саду има и у „но: "_вом реформисаном стању“ премијере као што су „Дротар“, 3 | „Луксембуршки гроф“ и „Доларска принцеза“. ____- Намера ове белешке, у осталом, није толико да се дуже У задржи на избору комада и да да критику главног рада Ново_ садског Позоришта, колико да покаже како ова установа __издаје рђаво свој годишњак ; због тога и не говоримо о сраз-. __мери представа српских драма и писаца („Јанковић Стојан“ 6 пута, „Максим Црнојевић“ 3 пута; Веља Миљковић, Дан___кулов, Шапчанин), као ни о томе како изгледа репертоар

_ бисера“, „Женидбом при фењерима“ и тако даље, а са _ једним“ јединим комадом од Шекспира. Нека остане, дакле, за доцније говор о томе како је време да Српско Народно Позориште у Новом Саду схвати свој посао и као уметност, ____ а не само као радњу и као примитивну националну устаК "нову. Јер. није дозољно само гостовати по Хрватској, Дал. ____мацији и Босни; треба освојити умешношћу, а не КорИстМ | се: родољубивом болећивошћу.

Б- Њ - Али, ако је то тежи задатак, није било тешко дати добар _ тодишњак, позитивне извештаје и у њима тачна назначења ___времена о ком се говори. Од свих фраза више би вредили ___ опширнији суви податци о МЕРУ позоришта у самом ~__Новом Саду и у местима гостовања, И ИМа, о важни“ јим догађајима у позоришту. Неразумљиво је, после, како = осето у годишњаку за 1911-1912 не уносе имена час _ника Управног Одбора и чланова Позоришта из 1910:1911 "а неиз 1911-1912 године! Наслови рачунских извештаја су "погрешно дати; а актива „Фонда друштваа за српско На: _родно Позориште“ једног истог дана (31 децембра 1911) у једној таблици (страна 21) износи више него у другој таб: _ лици (страна 26). О техничкој изради „Извештаја“ и да се н не · говори.

Рад Српско Народног Позоришта је несумњиво интен. зиван ; то с правом истиче и потврђује „Извештај“. Само, _ циљ није у интеизивности него у вишој врсти делања. И то _у свему, па и у уређењу једног сбичног годишњака.

Ј Б-

Ре: ти СЛОВЕНАЧКОГ ПОЗОРИШТА. — Прошле године на2 вршило се двадесет година од подизања сталне позоришне Е: зграде у Љубљани и четрдесет и пет година од оснивања Драх кога Друштва, које је највише учинило за подизање позоришта _'и развој словеначке драме. Затим, 1912 године Словенци су,

_ страних комада са „Шољом Теја“, „Трима бекријама“, „Низом

а“