Srpski književni glasnik

у 44,

= 4 :Ч

НовопАЗАРСКИ_САНЏАК. 47

ствен овоме становништву које је још у сточарском стадијуму. Висина и раштрканост варирају, међутим, са областима земље; вода, трава и заклоњен положај изгледа да су увек одређујући чиниоци овога распореда. Места где се људи најрадије настањују јесу она где се појављује какав водени ниво у подножју кречњачког узвишења обраслог травом, на крају обрађеног чифлука, у близини простора по коме се креће стока (аашњаци и шуме). Насеља се тако размичу од 309—500 м, пењући се до нивоа од 1100—1200 м., а ретко више, употребљујући површ и њене окрајке, или избегавајући голе про: сторе, или помакнувши се на ивицу какве равнице, шћућу. ривши се у заклону каквог узвишења, или припивши сео страну какве стрмени у близини низа извора, окренувши леђа Северу, и гледајући према падини.!

Једнолика по изгледу и по грађи, кућа одаје верно и природу земље и њен културни ниво. Дрво је обично једини материјал за грађење. То је чатрља од наслаганих греда, које почивају на подлози било од дрвета или од камена, и скоро цела се не види под кровом од 8—10 катова, шиндре; доле, нека врста штале, где се често зими смешта крупна стока; горе, стан за људе, обично подељен у два одељења: једно кујна или тачније „кућа“ са огњиштем и, друго, соба — то је у главним цртама кућа у целом крају. Такву кућу су изискивале клима и висина. Овим она спада у велику област алпијске куће, специјално босанског типа, с киме је она највише слична.

Ипак, ако су главне црте исте, појединости у конструкцији показују једну врло стару, нижу и рудиментарну форму, чак и онде где је изобиље дрва, нарочито чамовог, допуштало да се да известан засебан спољни тип. Кућа нема димњака, међупростор крова замењује га. Двоја врата, једна према другим, воде у кујну: улази се унутра непосредно, ако је кућа на каквој падини; иначе се у њу пење степеницама. Светлост дана улави у кујну само на обадвоја врата и кроз процепе крова. Она није патосана и само огњиште је издубљено у земљи: неколико горе повешаних дасака служе за сушење жита, меса, и тако даље. Соба је тако ниска

> ~ шта . 1 Насеља хришћана су у опште разбијенија него муслиманска: она су такође увек радије смештена подаље од пута.