Srpski književni glasnik

48 Српски Књижевни Гласник

да се често у њој не може стојати усправно: она је осветљена са два мала прозорчета испод стрехе, али без окна; нема кревета, нити икаквог намештаја.:

У средини вајата, којих има више или мање према величини породице и богатства у стоци, у средини или у непосредном суседству имања, и — ако је матица задруга подељена — по две или три у групи, живећи својим особеним животом, ове куће образују као нека одељена бића. И поред њихове растурености, дешава се, ипак, да, доста често, благодарећи јасно означеним природним границама село, онакво каквога ми обично схватамо, одговара једној гео: графској јединици: мале котлине притока Лима (Рутоше, Би-

стрица, Камидоле), клисуре са терасама (Кратово), речне че-

ленке (Доња Матајуга за Челотину), мала поља (Отиловићи), закупци великих поља (Угло, Долиће, Суходо), и тако даље. Али колективни живот је овде јако ограничен, и изван ових случајева одмах пада у очи вештачки карактер сасвим административних заједница. Тако осим великих годишњих светковина, кад се купи хришћанско становништво око својих манастира, и осим извесних старих обичаја, као што је „моба“, социјалног живота нема у пољима: стварни додир утврђује се између њихових становника само у вароши, на пазару, средишту неопходних размена за потребе њиховога живота.

Санџак броји десетак вароши, број који изгледа доста велики према простору земље и броју становништва, но који је у вези са муслиманским елементом, у првом реду варошким, затим са тешкоћом унутрашњег саобраћаја, и најзад потребом за многостраним разменама овог сточарског становништва. Међутим све су ове вароши мале. Само једна (Нови Пазар) броји више од 10.000 становника. Једна њихова за-

једничка је особина да су у опште у таквој даљини једна

! Овај тип је подложан извесној варијацији. 1. Ако је шума ређа, онда је кров од сламе, а подлога од камена (Беране, Пештер); 2. Ако је кућа на висини или у улегнућима (област Лима, Рашке, Устибара), онда се осећа тежња да се употреби ћерпич са дрвеним пречагама; кућа има диванану и једну или две собе више.

Ако у њој станује једна муслиманска породица долази: висока ограда, зидови окречени, простор за жене. А ако је то хришћанска фамилија, овда има беднији изглед, сламни кров и зидове ~ На висоравнима ове разлике несхаје.