Srpski književni glasnik

Полни живот И УМЕТНОСТ. 65

треба да се причувају да не проучавају своју грађу у стручним научним књигама. Они би пре требали да се угледају на Мо: пасанов пример, и да покушају најпре да у животу огледају неке ствири, пре но што се подухвате да их уметнички прераде, иначе ће потпуно промашити уметнички ефекат, те ће се изменути у тенденциозне теоретичаре, у лоше научнике, моралисте или социјалне политичаре, а уз то ће престати да буду добри уметници. Метерленкова „Пчела“ није само стога лепа што је он одличан писац, већ и стога што он саме пчеле познаје, и што се његов уметнички производ оснива не на компилацији из књига, већ на сопственом проматрању.

Сем сузбијања развратног утицаја новца и алкохола, још ће свакако допринети угушивању лоше, порнографске естетике, и подизање уметничког укуса у народу. Глупа, неисти.

·" нита, неприродна, еротском похотом зачињена сентименталност,

која се шепури у безначајним и лошим делима што се пружају народу под именом „уметности“, испуњава здравом одвратношћу сваког човека од иоле уметничког укуса. Одвратност је овде без сумње благотворна духовна медицина, и ми не можемо делити мишљење оних строгих, аскетских душица, које веле да истинска етика нема никаква посла са уметношћу, или чак да све морално мора бити без уметности. Ови људи потпуно се варају и иду нехотично на руку порнографији, јер својом сухопарношћу и празноћом одбијају од себе сав свет, гонећи га противноме стожеру. Естетична и морална осећања морају, у складном савезу са разумом и вољом, да припомогну уздизању човечанства. . Др. А. Форел.

(С немачког превео Петар М. Илић.)

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД

1912 ГОДИНА.

Прошла година је једна од најважнијих година за историју балканских народа. У њој су се извршили неколики догађаји који чине периоду и у историји целе Европе. У тој години је решено питање о Турској у Европи. Турска као европска држава не може се више рачунати. Она ће постати једна азијска

о