Srpski književni glasnik

з

2

Политички ПРЕГЛЕД 2 ПЛ 869

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

Мир. — СРПСКО. БУГАРСКИ СПОР

Да допунимо раније документе о питању мира између Балканскога Савеза и Турске.

Предлог Сила о медиацији за закључење мира између. Турске и Балканских Држава, гласио је овако: „Линија Енос-Мидија треба да буде као основа за преговоре а не као дефинитивна линија; уступање острва у Архипелагу од стране Турске допушта се с тим да уступање зависи од одлука које ће се донети за понеко од тих острва; Силе су готове да саопште пројектовану северну и северно-источну границу 'Арбаније, а јужна и јужно-источна граница саопштиће се чим буду утврђене; Силе сматрају да нема места да се још сада изјасне о принципу ратне оштете, пошто је решавање свих финансијских питања остављено техничкој комисији у Паризу у којој ће узети учешћа изасланици зараћених страна“. — Балканске државе дале су одговор којим су тражиле да Силе пристану на принцип ратне оштете и задржавајући право да дискутују питање о острвима и коначно уређење границе у Тракији и целој Арбанији.

Силе су поново одговориле да не примају никакве резерве односно граница Арбаније и Јегејских Острва, позивајући балканске државе да обуставе непријатељства и одреде изасланике за закључење мира. Балканске државе, не верујући да им се неће допустити да дискутују о питањима која «се тичу њихових животних интереса, примиле су тај одговор и упутиле делегате у Лондон да преговарају о миру.

У Лондону се догодило неколико ствари. Најпре су се издвојили Бугари с изјавом да су готови да потпишу мир (без осталих савезника. Грци и Срби нису могли потписати одмах због питања о острвима и границама Арбаније. Кад је амбасадорска конференција у Лондону одлучила да ће балкански делегати имати у париској конферанцији за регулисање финансијских односа са Турском само саветодаван, а не и решавајући глас, Бугари су се, на врат на нос, пожурили да се солидарише и не потпишу мир. Тада је Сер Едуард Греј интервенисао на један не баш гостољубив начин, и у суботу, 18 маја по подне, потписан је уговор о прелиминар-