Srpski književni glasnik

868 Српски Књижевни Гласник.

усташи иронични и говоре новинарске фразе; отуда су Арнаути оцртани сувише упадљивим бојама: они непрестано реже,. сикћу, шкргућу зубима, колутају очима, тако да њихова појава најзад постаје карикатурална и неиздржљива; они везују жену, мада се то код њих сматра за срамоту...

Али свему је томе делом крив и симболизам којим песник заогрће своје личности. Отуда је Косара, иначе занимљива и доста успела личност, сувише пантеистички расположена за једно сеоско девојче; отуда мајка сувише говори песниковим језиком; отуда и арнаутски ага говори у десетерцу, и ниже читаве литаније место да одмах разбије врата, у другом чину... Најзад, цела она метерлинковска „песма“ чудно. изгледа у овом убогом старосрбијанском селу.

Па ипак, и поред свих ових недостатака, Лазарево Вас крсење је дело пуно полета и књижевних својстава. Ипак се кроз све сметње пробија велики песнички таленат Г. Војновићев, и његово се дело чиша са узбуђењем.

Али на позорници оно губи скоро сав свој Зттипо, нарочито на нашој позорници, чија су средства тако оскудна. Г. Грол нам је то у осталом сам рекао, на овоме месту, у свом живописном приказу премијере Смрши Југовића Мајке у Прагу. Зато је о режији боље не говорити, Видели сте како су примитивно тумачене песникове визије, чији смо ми опис нарочито извадили из заграда у тексту, да рехабилитујемо пе: сникову замисао. Видели сте, на пример, какоу трећем чину Арнаути играју и певају незаклоњени, под самом кулом са. чијих мазгала сипа ватра !...

Г-ђица Поповић у улози Стане има став и узвишену простоту патриархалних јунакиња. Г. Милутиновић је бујан Лазар, Г. Гавриловић увек добар ага. Г. Златковић је искрено тумачио“ улогу усташа-аскета Јована. Г-ђица Бандић је умела наћи дирљивих акцената у тешкој улози Косаре ; њен је напредак осетан,. и на њу се после ове улоге могу полагати озбиљне наде.

МИОДРАГ ИБРОВАЦ.

1 „Стара блудница Европа“; „старе методе“; „вође целивају руке џелату“... |